Helyi hírek 2014. április 25. 08:02 Forrás: Fotó: illusztráció, vs.hu

Elkezdődött a telep-program, megjöttek a tévhitek

Elkezdődött a telep-program, megjöttek a tévhitek
A legfrissebb kutatások szerint alig 45 százalék az esélye annak, hogy egy most 30 éves férfi megérje a nyugdíjkorhatárt, ha a legmagasabb iskolai végzettsége nyolc általános vagy szakmunkás-bizonyítvány. További kockázat, ha lakóhelye hátrányos helyzetű kistérségben van és nincs munkája. Ezeken már csak egy mutató ronthat: ha a telepen élő személy roma származású. Ezen próbál meg segíteni az Európai Szociális Alap, amelynek finanszírozásában megvalósuló „Komplex telep-program Kiskunfélegyháza Város Alpári út 1. – Délibáb utca szegregátumban” elnevezésű projekt nyitórendezvényére 2014. február 5-én került sor a volt Bankfalui iskola egykori tornatermében. A nyitórendezvény óta eltelt 2 hónapban alaposan felpörögtek az események: a 7-8. osztályos felzárkóztató és az építőipari képzés elindítása után hamarosan a leglátványosabb projektelemekkel folytatódik a program: májusban elkezdődik a Csillagpont kialakítása valamint a Délibáb utca mögötti terület hulladékmentesítése.

Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Komplex telep-program Kiskunfélegyháza város Alpári út 1. – Délibáb utca szegregátumban” TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0076 azonosítószámú pályázat a támogatói döntésnek köszönhetően 149.812.611.-Ft támogatásban részesült. A program célja a szegregált lakókörnyezetben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának, integrációjának segítése, valamint foglalkoztatási és társadalmi aktivizálásának növelése, célcsoportja pedig városunk Délibáb utcai és Alpári út 1. szám alatti lakói. Az Európai Unió pénzügyi forrásainak bevonásával szociális, közösség-fejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemek kombinálásával valamint a lakhatási körülmények javításával próbáljuk elősegíteni életkörülményeik javulását.

Május hónapban kezdődik az Alpári út 1. szám alatti ingatlan középső épületében a Csillagpont kialakítása, amely közösségi programok helyszínéül fog szolgálni, valamint lehetővé teszi az alapvető higiéniai szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Az építési beruházás során az építőipari képzésben résztvevők fogják – szakemberek irányításával – a munkát végezni, a felújítást követően pedig gondnok fog felelni az esztétikus, sövénnyel kombinált kerítéssel körbevett épület tisztaságáért. A Délibáb utcai szegregátum egyik nagy problémája az utca mögötti önkormányzati területen felhalmozódott nagy mennyiségű szemét jelenléte, melynek felszámolása nemcsak szaga és a rágcsálók elterjedése miatt sürgető, de a tűzesetek fokozott kockázata az egész lakókörnyezetet veszélyezteti, ezért a május hónapban elinduló parkgondozó képzés keretében – a Csillagpont kialakításához hasonlóan – itt is a célcsoport tagjai fogják a környezet rekultivációját elvégezni.

Március hónapban elindult a „Csoportos szülői beszélgetések” elnevezésű programelem, amely során a családtervezéssel, gyermekneveléssel kapcsolatos beszélgetések, előadások megtartására kerül sor a védőnők bevonásával. Május 30-án, a gyermeknappal indul útjára az „Egészségfejlesztő Napok” és a „Játékos szabadidős programok” programelem, amely során családi délután keretében fogunk a célcsoport számára programokat tartani. A projekt tehát elkezdődött, a programok zajlanak és bízunk benne, hogy annak zárásakor, 2015. október 31-én számos eredménnyel gazdagodik mind a város, mind pedig a szegregátumban élők.

Kedves kiskunfélegyházi lakosok! A program nem támogatja a lakosság más településekre történő elköltöztetését valamint újak beköltöztetését, ezért alaptalanok azok az állítások, amelyek városunkba romák tömeges – ezen projekt keretében történő – beköltöztetéséről szólnak. A programról, annak céljairól részletesen a www.kiskunfelegyhaza.hu/komplex oldalon olvashat.

Dr. Endre Szabolcs                                                                                      Farkas Mihály

Szakmai vezető                                                                                           Projektmenedzser

Kövessen minket a Facebookon is!