Kultúra 2016. március 18. 08:20

Megújult a gátőrház

Képgaléria
Megújult a gátőrház
Felújították az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyik legkedveltebb épületét, a gátőrházat, az abban látható kiállításokat és az épület környékét. A munkálatok az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság segítségével valósultak meg.

A Tisza vízszabályozása a XIX. században kezdődött. Az elhúzódó munkálatokat felgyorsította az 1879-es tiszai árvíz által előidézett mérhetetlen pusztítás, így a vízszabályozás munkálatai 1905-re befejeződtek. A védművek, töltések felépültével új feladatok jelentkeztek. A töltések megfigyelése, gondozása a gátőrök feladata lett, ezért a mentett oldalakon gátőrházak sora épült. Az Emlékparkban látható gátőrtelep az 1892-ben készült eredeti tervek alapján valósult meg. A gátőrházak körül a falusi parasztgazdaság megszokott épületei (istállók, ólak, terménydarálók, kocsiszín) sorakoztak, kiegészítve az ármentesítő társulat védelmi eszközeit őrző szertárral.

Az épület külső felújítása mellett az azt körülvevő környezet is átalakult. A látogatók kényelmesen helyet foglalhatnak a tó partjánál kialakított asztaloknál, ahol kellemes környezetben fogyaszthatják el uzsonnájukat. Az épületen kívül található eszközök is teljes felújításon estek át.

A melléképület egy másik helységében az 1879-es nagy árvíz terepasztala látható, amely hang-, fény- és képeffektusokkal mutatja be a szegedi nagy árvíz történetét. A látogatók által nagy népszerűségnek örvendő árvízi bemutatóban is új tablók szemléltetik az eseményeket.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark nyári szezonja március 22-én kezdődik. melyben a felújított gátőrház mellett, a skanzen és a Nomád Park is teljes pompájában várja a látogatókat.






 

Kövessen minket a Facebookon is!