Helyi hírek 2016. március 23. 09:30

Körkérdés: Őrzi-e a húsvéthoz kötődő hagyományokat?

Képgaléria
Körkérdés: Őrzi-e a húsvéthoz kötődő hagyományokat?
Körkérdésünkben arra kerestük a választ, hogy a félegyháziak ápolják-e a húsvéthoz kötődő hagyományokat.

Fehér Zoltán (64)

- Kevésbé őrizzük a húsvéti hagyományokat. A főzés, a készülődés és a locsolkodás megmaradt. Meghintjük a párunkat, lányunkat, unokáinkat egy kis kölnivel. Római katolikus vallású vagyok, de nem gyakorlom. Régen templomba mentünk, készültünk az ünnepre, gyerekként fészket készítettem, ahová a nyuszi letehette a tojásokat. A locsolkodásnál nemcsak kölnit használtunk, előkerült a szódásszifon is. A locsolóversek közül ma is eszembe jut néhány.

 

Rigelmann Henrik (71)

- Sokan nem őrzik a húsvéti hagyományokat, az egyházi ünnepek sem a régiek már. A locsolkodásból annyi maradt, hogy a feleségemet meglocsolják az unokák. Pedig szép ez az ünnep, én az élet megújulását látom benne. Régen csoportosan jártunk locsolkodni, minden barát házánál megfordultunk, és verset mondtunk tojásért cserébe.

 

Kasza-Tóth Pálné (80)

- Valamikor régen a legények jöttek és locsolkodtak vízzel, kölnivel. Tojásfestéssel készültünk, az unokámnak manapság is segítek a tojások kipingálásában. A fiatalok már csak a rokonokhoz mennek, az én időmben udvarlók és barátok is meglocsoltak. A kisebb településeken talán jobban megmaradt ez a hagyomány.

 

Atkári Regina (15)

- Sokan régimódinak tartják a hagyományok ápolását, vagy csak pénzért és tojásért mennek locsolkodni. Halottam, hogy régebben szokás volt a vödör vizes ébresztő. Én örülnék, ha visszatérne a korábbi hagyomány. Azért most is akad néhány locsolkodó, de inkább gyerekek, a felnőttek közül alig néhányan.

 

Bak Bence (16)

- Gyerekként vittek locsolkodni, most az édesapámmal és a testvéremmel látogatjuk a rokonokat. Húsvéti verssel készülök, azt még nem tudom, hogy mit adok elő.

 

 

G. Z. 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!