Kultúra 2016. március 22. 09:30

Rabszolgából, felfedező

Képgaléria
Rabszolgából, felfedező
Sass Flóráról, az egyetlen magyar felfedezőnőről tartott előadást a városi könyvtárban március 17-én Mayer Lászlóné ny. középiskolai tanár, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület választmányának tagja. Sass Flóra varázslatos szépségű magyar felfedezőnő volt, a XIX. század második felében járta Afrikát férje, Samuel White Baker oldalán. 

Kalandos felfedezőútjukról naplót vezetett, amely csak száz év múltán került napvilágra egy padláson porosodó régi ládából. Írását nem a nyilvánosságnak szánta, de minden más forrásnál érdekesebben és életközelibben mesél a fekete kontinens gyarmatosításáról, a számunkra ismeretlen világ hétköznapjairól.

Bár Flóra gyerekkoráról nem sokat tudunk, talán még az afrikai időszaknál is kalandosabb és nehezebb lehetett életének ez a szakasza. Sass Flóra saját születése napjául 1841. augusztus 6-át jelölte meg. 7 éves koráig Erdélyben élt székely családjában. 1848 őszén azonban a kislány szüleit és fiútestvérét lemészárolták a felkelő román parasztok. Flóra úgy menekülhetett meg, hogy a család román szolgálója nagy lélekjelenléttel magáénak mondta a gyermeket. Később egy örmény család vette magához, s tőlük kapta Finnián családi nevét is. Maga Finnián, a családfő, Bem seregében volt őrnagy, s szabadságharc bukása után Törökország felé menekül családjával. Vidin városában, a nagy fejetlenségben a kis Flórának nyoma vész, s egy évtizedig nem tudni róla semmit.

A szabadságharc bukása után Törökországba menekül az egész család, Vidinben a kislány Flóra eltűnik és tíz évig rabszolga lesz. 1859 januárjában Samuel White Baker angol mérnök megvásárolja és feleségül veszi, ettől kezdve hűséges társa Bakernek. Férjével Afrikába kerülnek, ahol több felfedezés fűződik nevükhöz.

A történelmi hátteret is bemutatva ismerhettük meg e jeles személyiség gazdag életútját, halálának 100. évfordulója alkalmából.




 

Kövessen minket a Facebookon is!