Helyi hírek 2016. március 22. 13:30

Az agrárium legfontosabb kérdéseit vitatták meg a félegyházi városházán

Képgaléria
Az agrárium legfontosabb kérdéseit vitatták meg a félegyházi városházán
Kiskunfélegyházán, a városháza dísztermében tartotta meg március 17-én a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezete összevont osztályülését a Szántóföldi Növénytermesztési, a Kertészeti és Szőlőtermesztési, a Növénytermesztési és Beszállító ipari és kereskedelmi, a Mezőgazdasági Kereskedelmi és a Borászati és Italgyártási osztály tagjai számára. Bevezetőjében Domján Gergely elnök elmondta, azért választották Félegyházát a tanácskozás helyszínéül, mert a városban és térségében kiemelkedően fejlett a zöldségtermesztés, és más ágazatokban is színvonalas mezőgazdasági tevékenység folyik.

Domján Gergely köszöntőjében arra is kitért, hogy milyen fontos a minőségi alapanyag-termelés mellett az újszerű értékesítési lehetőségek felkutatása és az azokhoz való csatlakozás. A gazdák új értékesítési lehetőségeinek támogatását a kamara egyik legfontosabb feladatának tartja.

A tanácskozáson Lekeny Márk, a Hansa Kontakt Kft. ügyvezető igazgatója előadásában részletes információkat adott a várhatóan május elején megnyíló új Szegedi Nagybani Piacról, ami a térség gazdálkodói számára is elérhető lesz. Fontos információként hangzott el, hogy csak hazai termelő lesz a külső árusító helyeken, míg az import terméket forgalmazók mellett a csarnokban helyet kapnak gépkereskedők, növényvédőszer-kereskedők és egyéb kiszolgáló szolgáltatásokat nyújtók is.

Kujáni László, növényvédelmi szaktanácsadó előadásában kitért a zöldség- és gyümölcstermesztést végző gazdaságokat veszélyeztető kórokozókra, felhívta a figyelmet az ellenük alkalmazható védekezési módszerekre, és arra a tényre, mely szerint az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk óta egyre több növényvédőszert vontak ki, ami nagyban megnehezíti a hatékony védekezést.

Végezetül Szabó Andrea arról szólt, hogy kiknek volt szükséges március 20-áig mindenképpen meghosszabbítania, érvényesítenie az őstermelői igazolványát. Kitért arra is, hogy milyen szabályok vonatkoznak azon termelőkre, akik későbbi időpontban tesznek eleget kötelezettségeiknek. Tájékoztatott arról, hogy a most tapasztalható hosszas ügyintézési idő az új rendszer miatt van, ami várhatóan az átmeneti időszak után nagyban megkönnyíti és segíti majd az őstermelőket tevékenységük gyakorlásában. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a 2016-os év rendhagyó, hiszen ebben az évben 2017-re is szükséges érvényesíteni az igazolványokat, melyet október és december hónapban tehetnek meg a gazdálkodók.

s. r.





 

Kövessen minket a Facebookon is!