Helyi hírek 2016. március 22. 08:30

A nagyra becsült agrárszakemberre, a város díszpolgárára emlékeztek

Képgaléria
A nagyra becsült agrárszakemberre, a város díszpolgárára emlékeztek
Ágó Józsefre, a közismert és nagyra becsült agrárszakemberre, a mindig jókedélyű dalosra, Kiskunfélegyháza díszpolgárára emlékezett családja, a város önkormányzata, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Félegyházi Daloskör március 18-án az Alsótemetőben.

Ágó József életét és munkásságát így méltatta Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke:

„Egy olyan ember síremlékénél állunk, aki az 1950-60-as évek Félegyházájának ismert, nagyrabecsült személyisége volt. Ő, Ágó József. Nem volt könnyű az útja, mire ismert ember lett városunkban. Igazi mesebeli sikertörténet az élete. Elindult a szegény ember gyermeke, majd próbatételek, munkaszeretete, szorgalmas, emberi tisztessége révén a csúcsra ért 1950-ben. De addig ezért sokat kellett tennie, hosszú, nehéz volt az út.

Ágó József 1906. július 23-án szegényparaszti szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. Nehezen élt a család, hisz hét gyermeket neveltek. Gyermekkorától különböző gazdáknál cselédkedett egészen 1942-ig. Közben 1933-ban megnősült, feleségével hat gyermeket neveltek. 1942-től néhány hold földön gazdálkodott, részes aratást vállalt, ősszel kukoricaszedést Tiszaújfalu határában. S közben a hosszú téli estéket egy tanyai iskolaigazgató jóvoltából olvasással, önműveléssel töltötte.

1945 utáni életéről mesélve elmondta, hogy különböző bérleteket vállalt, elment aratórészesnek is, hisz a nagy családot el kellett tartania , sok éhes száj várta az ennivalót. Földön dolgozott gyerekkorától kezdve, ismerte a föld adta lehetőségeket. 1950 a nagy változás életében. Belépett a Selymesi Téeszcsébe, ahol a sok földön szerzett tapasztalata, önműveléssel szerzett ismeretei révén szinte a kezdetektől elnöki teendőket látott el a választott elnök távolléte idején. Nem is volt kétséges, hogy a következő elnökválasztáson Ágó Józsefet választották elnöknek. Hamarosan csatlakozott hozzájuk a Petőfi TSZCS, s ezt követően vették fel a Lenin Termelőszövetkezet nevet. 1969-ben, már 63 évesen, egy erős, jól működő, ismert termelőszövetkezetet adott át utódjának, Laczkó Gyulának. Ágó József pedig  elnökhelyettesként tovább dolgozott, küzdve a tanyák villamosításáért, az útépítésekért.

Sok, szerteágazó munkája, a családja mellett arra is szakított időt, hogy kamatoztatva szép énekhangját, hatalmas népdaltudását, daloskört szervezett, melyben ő is énekelt

Tevékenységéért 1954-ben Kiváló Termelőszövetkezeti tag, majd 1960-ban a Szocialista Munkáért Érdemérem arany fokozata kitüntetést kapta. Hosszú évekig tagja volt a helyi Városi Tanácsnak és a Megyei Tanácsnak is. Becsülettel végzett munkáját, tisztességes életet értékelte Kiskunfélegyháza Városi Tanácsa 1974-ben, amikor városunk díszpolgárává választották. Az átvételkor többek között a következő szavakkal köszönte meg a város kitüntetését:

„Azt tettük, ami minden magyar állampolgár kötelessége. Csodákat nem műveltünk, csak lelkiismeretesen dolgoztunk városunk fejlődése érdekében.”

Munkáját, emberi értékeit a rendszerváltás utáni városvezetés is elismerte, hisz 1991-ben, amikor felülvizsgálták a kitüntetéseket, Ágó József díszpolgárságát megerősítették.

15 évvel ezelőtt, 2001. január 10-én 95 éves korában halt meg egy hosszú, becsületes élet után. Szeretettel emlékezik rá 3 gyermeke, unokája, dédunokája. „

s. r.





 

Kövessen minket a Facebookon is!