Kultúra 2016. március 24. 07:00

Húsvét - gyász és feltámadás

Képgaléria
Húsvét - gyász és feltámadás
Az évszakok váltakozása az élet örök körforgásának szimbólumaként egyfajta alapvetését adták őseink hitének. Ennek négy tartópillére az évszakokat elválasztó két napéjegyenlőség és két napforduló volt, amelyeknek mágikus erőt tulajdonítottak. A tavaszi napéjegyenlőség napja – amely idén március 21-én volt – a csillagászati tavasz kezdete. A keresztény hagyomány szerint az ezt követő holdtölte utáni első vasárnap – idén ez március 27-ére esik – a feltámadás napja, vagyis húsvétvasárnap.

Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára és a tanítványok lábának megmosására emlékezünk. Este a harangok elhallgatnak, a hagyomány szerint Rómába mennek. Nagypéntek Jézus kereszthalálának napja, gyászünnep. A templomokban az oltárokat letakarják, a harangok hallgatnak. Nagyszombat a húsvéti örömünnep kezdete, a tűzszentelés napja. A feltámadó Krisztust jelképező gyertyát megszentelt tűz lángjánál gyújtják meg.

A húsvéti ünnepkörben az egyházi és a világi ünnepek, hagyományok szerencsés módon összekapcsolódtak. Azt, hogy a húsvéti locsolkodás hagyománya honnan ered, egészen pontosan még a néprajzzal foglalkozó szakemberek sem tudják. Az viszont bizonyos, hogy a víz a sok évszázados, kereszténység előttről származó rituális tisztálkodás eszközeként ősidőktől része az ünnepi szertartásoknak. Úgy is, mint a külső és belső megtisztulás kelléke. A díszített tojáshéjdarabok – mint ősi élet- és feltámadás szimbólum – már a népvándorlás előtti sírokból is kerültek elő. A tojás húsvéti bőségének múltban gyökerező oka, hogy fogyasztása a böjtben tiltott volt, így a 40 nap alatt felszaporodott a háztartásokban.

Az ősi ünnepek, közöttük a húsvét lelki tartalmának megélése a mai ember számára is óriási erőforrás lehet. Lehetőség, hogy az újjászületéssel, a „külső” nagytakarítással párhuzamosan bensőnket is átjárja, megtisztítsa az ünnep misztériuma. Őseink beavató bölcsessége, korszakokon és generációkon áthangzó üzenete a már-már feledésbe merült hagyományokban ölt testet. Az együtt megélt ünnep élményforrás, a legfőbb összetartó erők egyike. Legyen benne része minden félegyházinak!

Tóth Timea


Fotó: archív - Ujvári Sándor



 

Kövessen minket a Facebookon is!