Kultúra 2016. március 23. 13:30

Húsvéti könyvsoroló

Húsvéti könyvsoroló
A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Ilyenkor a keresztény világ Jézus Krisztus feltámadására emlékezik. A húsvét mély tartalommal bíró eszméje számos könyv, képző- és filmművészeti alkotás ihletője lett. Ezért ez pompás alkalom arra, hogy egy új rovat vegye kezdetét, amelyben népszerűsítjük a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban található dokumentumokat. Hiszen itt mindenki megtalálhatja magának a legmegfelelőbb olvasmányt, filmet, mesét vagy akár folyóiratot, bármilyen ünnepről is legyen szó.

De maradjunk csak a húsvét ünnepénél, amellyel már-már összefonódtak népszokásaink. Ezek jelentős része nem épült be a keresztény vallás ünnepi rítusába, hanem azzal párhuzamosan, mint ünnepi szokás maradt fenn.

Ezen szokások és vallási rítusok tanulmányozásához, szeretnénk ajánlani néhány dokumentumot a Városi Könyvtár bőséges választékából.

Itt megtalálhatja Jézus feltámadásának történetét akár gyermeknyelvre lefordítva, tájékozódhat a húsvéti népszokások között, különböző hímestojás-festő technikákat sajátíthat el könyveinkből, a fiatalemberek pedig locsolkodó verset is kereshetnek maguknak. A médiatárban pedig húsvéti meséket és filmeket is kölcsönözhet az, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik.

Elsőként Szigethy Gábor művére a Magyar Húsvét című kiadványra hívjuk fel a figyelmet, mely a Nemzeti Könyvtár Sorozat díszes kiadásában jelent meg. A gyermekek a Mesélő Biblia című könyv lapjait forgatva érthetik meg a Húsvét igazi lényegét. A könyv szép rajzokkal van illusztrálva, a szövegét pedig a Kiskunfélegyházán alkotó Miklya-házaspár fordította.

A húsvéti népszokások közül sok helyen a hímestojás-készítés még ma is hozzátartozik az ünnepi készülődéshez. Milyenek ezek a szokások? Milyen mintákból válogathat az, aki kedvet kap a hagyományos tojásfestéshez? A következő kiadványok többek között ezekre a kérdésekre adnak választ:

Tészabó Júlia: Nagy húsvéti képeskönyv.

Monoriné Rohlik Erzsébet: A varázserejű hímes tojás.

Aki pedig a hagyományos locsolóversek után kutat, annak érdemes kézbe venni Homa János Locsolóversek és régi képeslapok című könyvét, valamint Széll János gyűjtését, amely az Én kis kertészlegény vagyok címet kapta. Szőcs Lajos Húsvéti locsolkodó szokások és locsolóversek a Firtos vidéken című kiadványát pedig meg is vehetik a legények.

A gasztronómia iránt érdeklődők is találnak maguknak nálunk irodalmat. Akik az ünnepi menü összeállításán gondolkodnak, azoknak segítséget nyújthat Lajos Mari 99 ünnepi étel 33 színes fotóval című receptes könyve. Lajos Mari így ír a könyvéről: „Az itt szereplő receptekből, úgy vélem, ki-ki könnyűszerrel összeállíthatja az ínyére való ünnepi menüt, egy kissé változatosabbá teheti a megszokott étrendet…”

Figyelmükbe ajánljuk A napfénytől a tűzhelyig című kiadványt is, amelyben igazi tavaszi receptek vannak, ráadásul videókat tartalmazó DVD melléklettel is rendelkezik.

A húsvéti könyvsorolóban megemlített könyvek mellett, még nagyon sok húsvéttal kapcsolatos dokumentum található a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!