Helyi hírek 2016. március 23. 15:30

A húsvéti menüből nem hiányozhat a sonka

Képgaléria
A húsvéti menüből nem hiányozhat a sonka
A Húsvét hagyományosan elengedhetetlen étkei között szerepel a sonka, a tojás, és a kocsonya. Az ünnep közeledtével megnő a kereslet a füstölt áruk iránt is, de vajon figyelünk-e a minőségre, vagy csak a pénztárcánk irányít döntéseinkben? Mielőtt levesszük a polcról a terméket, érdemes tájékozódni: az olcsóbb-e az olcsóbb?

A Húsvétra készülődés látszik a boltok forgalmán, a hentesnél is egymásnak adják át a kilincset az emberek. Különösen nagy szezonja van a kocsonyahúsoknak, a köröm, fül, farok, fej most igen kelendő. Emellett a sonkaféléket, és a bárányhúst is többen veszik. A Dózsa György utcai Házi Húsboltban egyéni igényeket is igyekeznek kielégíteni. Ha a vevő kéri, akkor a köröm pörzsölését is elvégzik. Az pedig természetes, hogy a kért húsokat elvágják, vagy konyhakészre darabolják. Az üzletben illatoznak a füstölt sonkák, melyek között vannak hagyományos füstölésű, és gyorspácolt termékek is.

- A vevők keresik a hagyományos termékeket, de a kereslet kezd visszaszorulni, ma már többen vásárolnak gyorsérlelésű sonkákat - mondta el Oláh József tulajdonos. A klasszikus füstölt sonkát készítése során lesózzák, melynek hatására a sejtekből eltávozik a nedvesség. Két hét után páclébe teszik, melyet a hús az elveszített víz helyére felvesz. Szikkasztás után pedig megy a füstre – árulta el az üzlettulajdonos. - Az ily módon elkészített sonka hónapokig eláll, szemben a gyorsérlelésű termékekkel, melyek gyorsan elkészülnek, de emiatt rövidebb a szavatossági idejük. A gyorsérlelés során kényszerített módon a páclevet a húsba fecskendezik, négy-hat fokos hőmérsékleten tartják, majd meleg füstön, akár 50-60 fokon füstölik. Ezeknek a húsoknak sokkal nagyobb a víztartalmuk, mely által puhábbak maradnak, de a súlyuk akár egyharmaddal is megnőhet. A páclébe nitrites sót, és különböző izomlazító anyagokat tesznek, amik elősegítik, hogy a páclé beszivárogjon a húsba, és benne is maradjon.  Ugyanúgy a kolbászoknál is van választék, és tartunk adalékanyag-mentes mangalica kolbászt is - összegezte a hentes.

Egyes boltokban találkozhatunk olyan vákuumcsomagolt húskészítményekkel is, melyek egyrészt csomagolásuk miatt eladó nélkül is higiénikusan forgalmazhatók, másrészt viszont olcsó áruk gondolkodásra méltatja eredetüket. A vákuumcsomagolással gyakorlatilag bármilyen húsdarabokat egyben lehet tartani, és ebben az esetben a páclé a csomagolás és tárolás során kerül bele a húsba. A fólia megakadályozza, hogy a termék veszítsen a súlyából, de mivel a füstöt sem engedi át, ezért a húst füstaromával ízesítik.

A Házi Húsboltban a hentesek a hagyományos és gyorsérlelésű húsok esetében is elmondják a vásárlóknak a gyártástechnológiát, de a döntést mindig a vevőre bízzák.

K.G.
Fotó: Ficsór Zoltán





 

Kövessen minket a Facebookon is!