Helyi hírek 2016. március 24. 12:30

Gyilkos vagy humánus gazdaságot a Kárpát-medencében? - videóval

Képgaléria
Ezzel a címmel rendezett konferenciát a Közép-Európa Klub Kiskunfélegyházán, a városháza dísztermében március 18-19-én. A jeles előadók és a résztvevők arra a kérdésre keresték a választ, milyen intézkedésekkel lehetne lassítani az éghajlatváltozást, annak káros hatásait, Földünk felmelegedését. A rendezvény fővédnöke Tőkés László, európai parlamenti képviselő, szervezője Kelemen József, a Közép-Európa Klub elnöke volt.

Kelemen József 1994 márciusában szervezte meg az első tanácskozást Kiskunfélegyházán „Közép-Európa, mint perspektíva címmel”. Azóta tudós emberek több találkozón is megfogalmazták a Kárpát-medence, Európa tökéletes földrajzi- és ökológiai egységének klímavédelmével, környezetbiztonságával kapcsolatos teendőit. Teszik ezt azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a politikai eszközökkel szétdarabolt, szétrombolt természeti és földrajzi egység gazdasági, kulturális összetartozására, arra, hogy ebben a térségben csak az itt élők és a politikai döntéshozók összefogásával tehetünk meg mindent környezetünk védelméért.

2001-ben létrehozták a Kárpát-medencei kutatók és fejlesztők munkacsoportjait is. A csoportnak felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és magyarországi tagjai is segítették a mostani, félegyházi konferencia szervezését. Ez a tanácskozás már előkészítője a következő, várhatóan novemberben tartandó tanácskozásnak, amelynek kiemelt feladata a szubrégió éghajlatváltozásainak vizsgálata mellett az alkalmazkodási stratégiák kidolgozása, megfogalmazása lesz – mondta el a Közép-Európa Klub elnöke. Kelemen József szólt arról is, hogy Kiskunfélegyházán egy klímabiztonsági központ létrehozását tervezik, amely biztosítaná a tudományos kutatás feltételeit és a feladatok koordinálását.

A kiskunfélegyházi konferencia résztvevőit és előadóit Csányi József polgármester köszöntötte. A tanácskozást Tőkés László, európai parlamenti képviselő nyitotta meg.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!