Helyi hírek 2016. március 26. 12:00

„Határtalanul!” Erdély vidékein

Képgaléria
„Határtalanul!” Erdély vidékein
Alapos előkészületek után tavaszi nemzeti ünnepünk előnapján indult az az erdélyi Petőfi-zarándoklat, amely a megtapasztalás, az élmények megélésének semmi mással nem helyettesíthető lehetőségét nyújtotta a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola két osztályának.

A hetedikes gyerekek a „Határtalanul!” program támogatásával öt napon át ismerkedhettek az erdélyi magyarság múltjával és jelenével, Székelyföld természeti szépségeivel és gazdag kultúrájával, lakóinak hétköznapjaival és ünnepeivel. Petőfi 1849-es erdélyi útját követve Tordától Segesváron át Fehéregyházáig versekkel idézték a költő alakját, koszorúztak az emlékhelyeken, aktív résztvevői voltak a korondi közösség március 15-ei ünnepének, közelről láthatták a helyi kézművesmesterek munkáját, túrázhattak a Sóvidék természeti kincsekben gazdag tájain, és tapasztalhatták meg az ott élő emberek őszinte vendégszeretetét. Gyenes Attilának, a program összefogójának és szervezőjének alapos helyismerete az utazás időszakait is az ismeretszerzés fontos alkalmaivá tette.

Az öt napban átélt élmények a rácsodálkozás elemi erejével hatottak a gyerekekre. S ha igaz a megállapítás, amely szerint „a rácsodálkozás a megértés kezdete” (Ortega y Gasset), akkor méltán remélhetjük a Határtalanul! pályázat adta lehetőségtől, hogy segíti a tájékozódást és a megértést jelenünk magyar-magyar kapcsolatainak alakításában.

Dr. Luchmann Zsuzsanna

           

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!