Helyi hírek 2016. március 27. 12:20

Amire büszkék vagyunk

Amire büszkék vagyunk
A Szent Család szobrok állításának hagyománya a 18. század közepére nyúlik vissza. A legkorábbit 1682-ben I. Lipót állíttatta Bécsben, a Grabenen, az 1669-i nagy pestisjárvány emlékére. A példát sokan követték. Hazánkban is számtalan Szent család emlékszobor látható. E szobrokat általában fogadalmi indíttatásból állították. Ezért nevezik ezeket fogadalmi emlékszobroknak is.

A félegyházi műalkotás pontos szándéka nem ismert. Kiskunfélegyházán a Szent István Templom kertjében felállított, oszlopon elhelyezett szoborcsoporton az Atya és a Fiú ülő alakja, felette fénysugarakkal körülfogott Szentlélek galamb képében látható.

Az emlékjel felállításakor, 1886-ban a szoboraljazat belsejében – lépcsőzet fölé – faragott kőkockát helyeztek el, mint alapkövet, amelyben pénzt, a helyi hírlapok egy-egy számát és a szobor felállítására vonatkozó következő szövegű emléklapot tették: „Emlékül az Utókornak! Néhai Mallár Pál kun félegyházi lakos és csizmadia iparos, továbbá neje, született Vidéki Borbála még életükben elhatározták, hogy Istennek tetsző áldozat képen, saját munkásságukból elért vagyoni tehetségükből egy Szent Család szobrot építetnek, s azt Félegyháza városában, egyik alkalmas téren felállíttatják...”

Az emlékjelet még 1883-ban rendelték meg a budapesti Jablonszky Vince kőfaragónál. A szobor nem készült el a vállalt időre, így a házaspár nem láthatta meg a kész szobrot, mert az építtető férj még 1884 őszén, neje pedig előtte, 1882 őszén meghalt. Az elhunytak végrendeletét Holló József ipartestület elnök és Szabó Mihály néptanító teljesítették. A szobor befejezésének munkálatait és a felavatás szertartását is őt végeztették el. Szép, míves, kovácsoltvas kerítés védi a műalkotást.





 

Kövessen minket a Facebookon is!