Helyi hírek 2016. március 28. 10:00

Pedagógusként, igazgatóként a honvédelemért

Képgaléria
Pedagógusként, igazgatóként a honvédelemért
- Félegyházán hosszú ideig működött a laktanya, ráadásul a fiam is hivatásos katona volt. Éppen ezért gondoltam, hogy a félegyházi hadosztálytörzs megszűnte után is ápolni kell városunkban a honvédelmi hagyományokat – nyilatkozta Ágoston Tibor, miután átvette a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát. A Simicskó István honvédelmi miniszter által adományozott oklevelet március 10-én Budapesten, a Stefánia Palotában adták át a Kossuth Szakképző Iskola igazgatójának.

A honvédelem iránti elkötelezettségének okait így részletezte Ágoston Tibor:

Annak ellenére, hogy megszűnt a hadosztály, az itt élő katonák nyugdíjasként itt élnek a városunkban, a fiatalok pedig továbbra is szolgálnak más állomáshelyeken. Tehát nem feledkezhetünk meg arról, hogy Félegyháza „katonaváros” volt.

Igazgatóként, pedagógusként mit tett, tesz azért, hogy a honvédelem emlékei megmaradjanak, esetleg a fiatalok is kedvet kapjanak a haza fegyveres szolgálatára?  

Kezdődött azzal, hogy felvettem a kapcsolatot a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel. Iskolánkban, az Arany János program keretén belül túlélő táborokat szervezünk. Itt az álcázástól kezdve a bunker készítéséig, az erdőben való túlélésig, a kötélpálya használatával éppúgy megismerkednek a fiatalok, mint az elsősegélynyújtással. Mindezt fegyelmezett körülmények között, katonai kiképzők segítségével. A kilencedikes osztályoknak téli tábort is szervezünk, de az már jutalom. A részvételi lehetőségért mindig nagy a versengés.

Diákjainkkal mindig részt veszünk a doni áttörésre emlékező rendezvényeken, és megkoszorúzzuk a II. világháborúban elhunyt félegyháziak emléktábláját.

Úgy gondoltam, hogy az Öreglaktanya előtt is emléket kellene állítni fiainknak, akiket innen vittek harcba az első és a második világégés során is. Történelmi ágyúkat ugyan nem tudtunk szerezni, de két páncéltörő üteget igen, amit a tanulók segítségével újítottunk fel, mielőtt kikerültek a parkba. Reményeim szerint ez a park honvédelmi parkká fejlődik, amelyhez megkapjuk a Hadtörténeti múzeum támogatását is.

További tervek?

Szeretnénk kapcsolódni a Katonasuli Programba. Lehetővé tenni, hogy diákjaink katonai ismeretekből is érettségizhessenek, ami a felvételinél előnyt jelent. Idén szeptemberben már szakköri keretek között elkezdjük a képzést. Amennyiben a fenntartó is engedélyezi,  akkor már a kilencedikeseket is így toborozzuk. Ennek köszönhetően a katonai pálya is nyitva állna előttük. Az Arany János programban részt vevő hátrányos helyzetű gyerekeknek pedig nagyon komoly segítséget (lakás, étkezés, ruha), és biztos elindulást jelenthetne a honvédég támogatása.


s. r.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!