Helyi hírek 2016. április 10. 13:30

Nagytakarítás Haleszban és Selymesben - videóval

Képgaléria
Több mint húsz esztendeje, hogy tavaszelőn a haleszi és selymesi városrész lakói közösen végeznek nagytakarítást az utak, dűlőutak, kerékpárutak mentén, de a környező erdőket is megtakarítják a szeméttől. A körzet önkormányzati képviselője, Ván Jenő hívó szavára április 2-án is több mint száz ember járta a terepet és gyűjtötték a szemetet.

Az akció szervezésében aktívan részt vesznek a civil szervezetek, köztük a Nagyszőlő úti és a Haleszi Gazdakörök, a Selymesért Egyesület, de a mezőőrök is segédkeztek a munkálatokban.

Bizony sok minden került a zsákokba idén is. A legfertőzöttebb területnek most is a vágóhíd előtti szervizút bizonyult, ahol eddig az állatszállító teherautók és kamionok parkoltak, várakoztak. Itt még állattetemet is találtak. De a Csólyosi úton is össze kellett gyűjteni a kidobott csomagolóanyagok, pet-palackok mellett az oda szállított bélmaradványokat is.

Az utak mentén és az erdőkben a szemét zömét nem a környékbeliek szórják szét. Ennek ellenére a halesziak és selymesiek gondosan kitakarították a területet. Ván Jenő képviselő elmondta: ez azért van, mert az itt élők igényesek környezetük állapotára, tisztaságára, szépségére. Az, hogy idén már 21. esztendeje végzik el a tavaszi nagytakarítást, hatással van a környezetre, a kívülállókra is. Csökken a hulladékok mennyisége. Véleménye szerint jövőre a szerviz út mellett dolgozóknak is sokkal könnyebb lesz a dolguk, mivel (a térség lakóinak nagy megelégedésére) az önkormányzat ott megtiltotta az állatszállító autók parkolását, várakozását.

És ha valaki azt gondolná, hogy az itt élőknek a szemétgyűjtés egy kényelmetlen, néha gusztustalan munka, az téved. Részt vesznek benne a felnőttek éppúgy, mint a fiatalok. Közösségépítő akció is ez, amely a gazdakörök és a vadásztársaság segítségével, ebéddel, baráti beszélgetéssel zárul.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!