Kultúra 2016. április 3. 13:30

Példaértékű a félegyházi értéktár - videóval

Képgaléria
A Kiskunfélegyházán 2013-ban megalakult Érték Bizottság munkája nem csak Magyarországon, de a határon túl is felkeltette más települések érdeklődését. Április 1-én a Kiskun Múzeumban találkoztak Pusztaszabolcs és Kisiratos település képviselői a helyi bizottság tagjaival, hogy általuk megismerjék a félegyháziak jó gyakorlatát.

A kiskunfélegyházi Érték Bizottság a magyarországi Pusztaszabolcs, és testvértelepülése, a romániai Partiumban található Kisiratos képviselőit látta vendégül a Kiskun Múzeumban. A találkozás célja a helyi értékgyűjtő munka, mint jó gyakorlat bemutatása volt – tudtuk meg Mészáros Mártától, a Kiskun Múzeum igazgatójától. Az előadások keretében a vendégek megismerték a félegyháziak munkáját, és hogy a Bizottság 2013-as megalakulása óta milyen szervezetekkel, intézményekkel tud együtt dolgozni a helyi értékek összegyűjtésében és népszerűsítésében.

A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület által tavaly megjelentetett kiadványukat a szerkesztő, Fekete Beatrix mutatta be, mely az összegyűjtött helyi értékeken túl a környező települések értékeit is tartalmazza. A diákok és iskolák bevonását, és az értékgyűjtés fiatalok körében történő népszerűsítését a Natura Hungarica Alapítvány végzi. Kárpáti Rita projektmenedzser ismertette azokat a programokat, amelyek által a diákok közelebb kerülnek lakókörnyezetük értékeihez.

Almási Vince, Kisiratos polgármestere köszönetét fejezte ki a félegyháziak közreműködéséért, és mint mondta, helyi értéktáruk kialakítását a magyar pályázatok, és a települések nyújtotta segítség nélkül nem tudnák megvalósítani.

 

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella




 

Kövessen minket a Facebookon is!