Ván Jenő 2016. április 5. 07:30

Képviselők munkában: Ván Jenő - 10. választókörzet

Képgaléria
Képviselők munkában: Ván Jenő - 10. választókörzet
Böjti szél és március végi napsütés volt a kísérőnk, míg Ván Jenővel a 10-es választókörzet dűlőútjait bejártuk. Egy egész délelőtt is kevésnek bizonyult, hogy megismerjek minden történetet és tervet, arra meg végképp, hogy saját magáról faggassam a képviselőt. S bár a személyére vonatkozó kérdéseket rendre hárította, azt azért megtudtam róla, hogy nem jönne zavarba, ha lóval kellene szántani, ekézni vagy vetni, de tudna petrencét, boglyát, akár kazlat rakni is. Tanyán nőtt fel, már gyerekként megtanulta a kétkezi munkát, s ezzel együtt a hagyományok és az ősök tiszteletét. Érdeklődése olthatatlan e témában. Több mint négy órás együttlétünk alatt egy helytörténeti könyvre való információt ismertem meg a térségről és az itt élő elődök küzdelmeiről, akiknek keze nyomán – így fogalmazott Ván Jenő – a terméketlen futóhomok aranyhomokká változott.

– A városalapító elődök errefelé hagyták el a várost a szőlőtermő területekre, a vándorgalambokról elnevezett Galambosi földekre tartva – tudom meg alkalmi „idegenvezetőmtől” a Nagyszőlő úton autózva.  Egyébként ez utóbbi elnevezésben az első telepített szőlők iránti tisztelet mutatkozik meg.

Míg a délnyugati elkerülő úthoz jutunk, a Ván családról érdeklődöm. Az 1650-ig visszavezetett családfa kun eredetről, és a föld melletti mély elköteleződésről árulkodik.  Ván Jenő Kiskunhalas térségét cserélte fel a félegyházira, amikor 1972-ben ide költözött. 1994-ben volt első ízben képviselő-jelölt, a Kisgazdapárt felkérésére, és kezdte meg a munkát képviselőként.

– Miután szétesett a párt, egészen mostanáig nem találtam a helyemet. 2014-ben Csányi Józseffel és a többiekkel a hasonló értékrend mentén találtunk egymásra. Ez stabil alapot ad a közös munkához. Természetesen vannak viták közöttünk, de mindent meg tudunk beszélni, és a legfontosabb dolgokban egyetértünk. A városvezetés elismeri a külterület sajátos igényeit, és ezek teljesítéséhez támogatást és szabadkezet kapok.

Közben a délnyugati elkerülő úthoz érünk, amit képviselői pályafutásának legnagyobb eredményei közé sorol Ván Jenő. 2005-ben még alpolgármesterként képviselte Félegyházát az Állami Közútkezelővel folytatott tárgyalásokon, amikor kezdeményezésére a jelenlegi útvonal, és az útkereszteződések helyett körforgalom valósult meg.

Míg rójuk a kilométereket, a képviselő, tejszövetkezeti elnök, emeritus kapitány, birkózó edző ki nem fogy a történetekből. Megismerem többek között a Kispista út, a Ringhegy, a „Vöttút” nevének eredetét, a homokkal vívott küzdelem állomásait és módszereit…

– A külterületen élő ember leleményes és dolgos, tesz önmaga boldogulásáért. Nem várnak el többet, mint az utak karbantartását, és a közvilágítás lehetőség szerinti bővítését. Az előbbit tavasszal és ősszel gréderezéssel próbálják elérni, most is folyamatosan dolgozik a földgyalu.

Meg is győződünk az eredményről, és a körzetben dolgozó közmunkásokat is meglátogatjuk tuskózás közben.

Errefelé gyakori látvány az útmenti kereszt, kísérőm ismeri mindegyik történetét. A ringhegyit például 1868-ban Szegesdi Mátyás állíttatta, és 2014 áprilisában lakossági kezdeményezésre, Ván Jenő anyagi hozzájárulásával újult meg. Tőle tudom: ezt is az akkor fővezetésű út mentén állították fel. Szolgálatot tett útbaigazítóként, s ki tudja hány elmondott könyörgő és hálaima szentelte meg. Akkoriban „vöttúti” keresztként ismerték az eredetileg hat méter magas építményt, ugyanis a területet az 1850-es években a haleszi, ringhegyi, felsőhegyi szőlősgazdák és állattartók megvásárolták, hogy a földek között kerülő nélkül jussanak ki az Izsáki útra. Ván Jenő szeretné ezeknek a történelmi jelentőségű utaknak a rövid históriáját táblákon is megörökíteni.

A virágzó gyümölcsfák, gondozott porták, dolgos kezek nyomát magukon viselő fóliaházak az itt élők munkaszeretetéről, a térségben működő három jól működő civilszervezet pedig közösségi aktivitásukról árulkodik. Ennek szervezeti kereteinek megteremtésében Ván Jenőnek meghatározó szerepe volt: 1998 óta elnöke a Nagyszőlő úti Gazdakörnek, együttműködnek az 1995-ben megalakult Haleszi Gazdakörrel, 2012-ben kezdeményezésére alakult meg a Selymesért Egyesület. A három civil szervezet összefogásának egyik ékes példája volt az április 2-i szemétgyűjtési akció is. Az aktív mag adott esetben akár 3-5 ezer főt képes mozgósítani.

A közösségi munka eredményei közül is a legkedvesebbek közé sorolja Ván Jenő a kápolnát. Tóth László, az előző gazdaköri elnök gondozza az egykori tanítói lakásból kialakított kegyhelyet, ahol rendszeresek a vasárnapi szentmisék. Időt és pénzt nem kímélve áldoz az ügyért: a padokat Németországból hozatta, a kegytárgyakat sok év alatt gyűjtötte össze.

A Nagyszőlő úti óvodánál járva megtudom: az intézményt támogató alapítvány alapítója Ván Jenő. Míg a Beálló boltnál időzünk, meghallgatjuk egy kerékpáros férfi panaszát, a Vakulya megállónál megnézzük a hamarosan kikerülő napelemes lámpa helyét, majd átmegyünk Haleszba, miközben a városrész történetével ismerkedek. A szóbeszéd szerint az elnevezés a kocsmai, vásári beszélgetéseken gyakran elhangzó mondatból ered, amikor azt latolgatták, vajon lesz-e termés a silány minőségű földön: „Ha lesz, lesz. Ha nem lesz, nem lesz.”

Míg a helyi presszóban megiszunk egy kávét, a birkózásról kérdezem beszélgetőtársamat. Rengeteg teendője mellett általában hetente háromszor edzőként is a szőnyeg mellé áll.  Azt mondja, ha összecsapnak a feje fölött a hullámok, az edzőteremben, a gyerekek között tud kikapcsolódni.

Innen a Haleszi iskolához megyünk. Az épületet – miután 2004-ben a megye utolsó külterületi tanyasi iskolájaként bezárta kapuit – a Haleszi Gazdakör kapta meg használatra, így azóta is a térségben élőket szolgálja. Rendeznek itt előadásokat, kulturális programokat, és itt rendel az orvos is.

Mindez nem mondható el a volt selymesi iskoláról. Ván Jenő szerint a helyi közösség most is sérelmezi, hogy ez az épület – máig tisztázatlan körülmények között – dr. Endre Szabolcs, a város korábbi jegyzőjének magántulajdonába került, miközben azt várta volna az önkormányzattól a lakosság, hogy segítsen az itt élők szolgálatába állítani. Az ingatlant a Jövő Bajnokai Diák Sport Egyesület közreműködésével mintegy 30 millió forint pályázati pénzből felújították, de ott jártunkkor annak semmi jelét nem láttuk, hogy ott bármilyen ifjúsági, vagy sport tevékenység folyna.

– Nem tisztem megítélni, hogy mindez szabálytalan-e. Azt viszont szilárd meggyőzősem, hogy etikátlan – szögezi le Ván Jenő. 

Azért szerencsére az itt élők nem maradtak közösségi ház nélkül. A régi lakatosüzem körül gyereknapon akár 400-500-an múlatják az időt. Igaz, bőven akad még tennivaló az épületen és a hozzá tartozó telken is.

A gyenge adottságú területen felszaladt fű selymes hullámzásáról elkeresztelt városrész „köldökzsinórja”, a Csólyosi út. Az állaga kulcsfontosságú a környékben élő számára, de eddig nem sikerült e célra pályázati forrást szerezni. Ezért – mutatja Ván Jenő – tavaly megkezdődött a szakaszos rendbetétel. Minden évben a rendelkezésre álló pénz függvényében javítanak ki egy szakaszt, míg el nem érnek a nyugati elkerülőig.

Ennyi fért bele egy hosszú délelőttbe, amely arra is elegendőnek bizonyult, hogy Ván Jenő szemén át meglássam a külterület egyre több fiatalt, családot idevonzó és itt tartó arcát.

Tóth Timea





 

Kövessen minket a Facebookon is!