Kultúra 2016. április 10. 12:45

Madárvilág – a földi élet kulcsa - videóval

Képgaléria
A madárvilág a földi élet kulcsa – véli Meizl Ferenc ny. iskolaigazgató, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. számú csoportjának vezetője, aki április 2-án nagy szeretettel várta a Madárbarát Klub tagjait a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárba egy  újabb találkozóra. Különleges helyszín ez az intézmény, hiszen az országban ez az egyetlen madárbarát könyvtár.

A Gyermekbirodalom erkélyéről rendszeresen etetik és itatják a madarakat, így a könyvtárba látogatók testközelből élvezhetik a kis védencek társaságát. De egy átlag ember mit tehet ezekért a kis madarakért, és hogyan is kezdjen hozzá, tettem fel a kérdést Meizl Ferencnek, aki azon nyomban elővett egy odút, amit ő maga készített a madaraknak ajándékba. Ebből rögtön látszott: itt kezdődik a madarak szeretete és védelme.

- Miért olyan fontos védeni a madarakat?

- Szerintem a Földön  élő élőlények közül azért olyan meghatározó a madár, mert megakadályozza a rovarok elszaporodását. Ha nem tenné ezt, akkor nem lenne növényzet, mert a rovarok megsemmisítenék a növényvilágot. Ha pedig nem lenne növény, nem lenne emlős, állat, és ember sem – fejtette ki Meizl Ferenc.

A madárvédő elmesélte, hogy Félegyházán az utóbbi években rengeteg odút sikerült felállítani. Ezzel a madarak segítséget kaptak az életben maradásra.

- Azt hiszem, röviden azt mondhatom, hogy nemcsak mi, Kiskunfélegyháza és a környező községek lakói törődünk a madarakkal, hanem a madarak is velünk. A kihelyezett közel ezer odú és sok madáretető, itató is hozzájárult az ember számára hasznos rovarevő madarak számának növekedéséhez – mondta elégedetten a Madárbarát Klub vezetője.

Meizl Ferenc egy nagyon érdekes akcióra is felhívta a figyelmet, mégpedig a Tavaszi madárlesre. Ez egy nemzetközi program, melynek célja, hogy a gyerekek természet iránti érdeklődését felkeltse, és felhívja a figyelmet a vonuló madarakra. Ha egy gyerek meglát egy vonuló madarat az országban, azonnal jelzheti a www.springalive.net című honlapon, és talán ő lesz az első, aki Magyarországon észlelte először annak a madárnak a vonulását. Erre minden országban lehetőség van, és így a gyerekek figyelni tudják a madarak költözését.

Meizl Ferenc arról is tájékoztatott mindenkit, hogy a Madárbarát Klub tagjai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. számú csoportjának támogatásával május 10-én a Madarak és fák napján a Péteri tóhoz látogatnak. Dr. Bankovits Attila ornitológus a Péteri tó madárvilágának legjelentősebb kutatója fogja bemutatni a tó gazdag élővilágát.

A túrán részt vesznek még a Kiskunfélegyházi Múzeum Baráti körének tagjai és csatlakozhatnak a madárbarát érdeklődők is.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!