Kultúra 2016. április 6. 09:30

Bölcsőde – minden kezdet nehéz

Képgaléria
Bölcsőde – minden kezdet nehéz
A bölcsődébe való beszoktatás nehéz időszak az édesanyák és a kisbabák számára is. Sok anyukának összeszorul a szíve, amikor elérkezik az a pillanat, hogy bölcsődébe kell adni a kisgyermeket. Fontos az, hogy a bölcsődével járó kezdeti nehézségeket az édesanya lehetőleg jó szívvel élje meg, és biztos legyen abban, hogy gyermeke jó kezekben lesz. Kerekes Ferencné és Gácsi-Kissné Genczinger Emese bölcsődevezetők ehhez próbáltak segítséget nyújtani a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Betűbölcsijében.

- Ideális esetben meddig tart a bölcsődei beszoktatás?

- Általában két hét, de ez az időszak kevesebb is lehet, és el is húzódhat. A beszoktatás hossza a gyermekektől, a szülőktől, az ő kapcsolatuktól is függ.

- Hogyan történik ez a gyakorlatban?

- Az édesanya az első 2-3 napban együtt tölti a napot a bölcsődei csoportban a csemetéjével. Néha rövid időre kimegy a csoportszobából a szülő, de ilyenkor az anyuka még nem hagyhatja el az intézményt. Ezután fokozatosan egyre hosszabb időt tölt el a gyerek szülő nélkül.

- Kire mondhatjuk azt, hogy már "beszokott bölcsis"?

- A tiltakozás, a sírás, az hogy nem eszik a gyerek, vagy nem alszik – az a reakció, amit az elválás hoz ki a gyerekekből. Ha ezeket már nem tapasztaljuk a kicsiknél, akkor beszélhetünk beszokott bölcsisről. Ez az időszak mindenkinél más, melyet nagyban megkönnyít az anyukák bizalma a kisgyermekgondozók felé.

- Hasznos lehet, ha már előtte játszócsoportba, közös csoportos foglalkozásokra, például a Betűbölcsibe hordjuk a kicsiket, vagy ez nem befolyásolja a bölcsőde elfogadását?

- Mindenképp hasznos, ha a gyerek már a bölcsi előtt megismerkedik más gyermekekkel, közösségekkel. Ilyenkor megszokja, hogy nem csak egyedül van, és könnyebb számára a beilleszkedés.

A bölcsődevezetők azt is elmondták, hogy a visszajelzések alapján az esetek többségében könnyebben szoknak be azok a gyerekek az óvodába, akik bölcsődébe jártak.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!