Helyi hírek 2014. április 28. 06:27

Szűrések éjszakája a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

Képgaléria
Szűrések éjszakája a Bács-Kiskun Megyei Kórházban
Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága a népegészségügyi szűrések népszerűsítése, a lakosság egészségtudatosságának növelése érdekében az ország valamennyi megyéjében „Szűrések éjszakája” programot szervezett.

Bács-Kiskun megyében a program Kecskemétet és Baját érintette, ennek keretében április 25-én 16 és 20 óra között a két város Emlőszűrő Központjában emlőszűrésre várták mindazokat a 45-65 éves korosztályba tartozó hölgyeket, akik ez alkalomból meghívólevelet kaptak és így az egyébként is esedékes szűrővizsgálatukat munkaidőn kívül végeztethették el.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház is csatlakozott a programhoz és az emlőszűrésen kívül ingyenesen, beutaló nélkül ortopédiai, urulógiai és bőrgyógyászati melanoma szűrésen lehetett részt venni ebben az időpontban.

A szűrésre érkezők ezen kívül diétás tanácsadást kaptak, kóstoltak a ReformSziget gluténmentes termékeiből, betegjogi tanácsokat kaphattak az OBDK betegjogi képviselőitől, beszélgethettek a Kunsági Női Borrend tagjaival a bor és szőlő jótékony hatásairól és a Mellműtöttek Bács-Kiskun Megyei Egyesülete segítségével önvizsgálati ismeretekre is szert tehettek. A népegészségügy szakemberei vérnyomásméréssel, testtömegindex és testzsírméréssel egészítették ki a programkínálatot.

Sajnos hazánkban a női emlő daganatos megbetegedése igen gyakori, és a nők szervezett szűrésben való rendszertelen részvétele miatt a megbetegedésből adódó halálozás magasabb, mint a hozzánk hasonló adottságú országokban. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a halálozás lényeges mérsékléséhez a részvételnek el kellene érnie legalább a 70%-ot, míg idehaza az országos részvételi arány évek óta 50% alatti. Az időben felfedezett tumor igen jó eséllyel gyógyítható, a negatív eredmény pedig megnyugtató a következő két évre vonatkozóan, ezért a szűréseken való széleskörű részvétel több, mint ajánlott.

Az emlőrák Magyarországon a nők esetében a második leggyakoribb halálok. Évente 7300-7500 új tumort diagnosztizálnak és több mint 2000 nő hal bele a betegségbe. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra az érintett korú nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható.

http://www.egeszseg.hu/

 

Kövessen minket a Facebookon is!