Helyi hírek 2016. április 6. 11:30

Történelemóra egy '56­-os elítélttel

Képgaléria
Történelemóra egy '56­-os elítélttel
Rendhagyó történelemórán vettek részt április 5-­én a Móra Ferenc Gimnázium tanulói. Az órát Wittner Mária, az 1956-­os forradalom szabadságharcosa tartotta. Az elfogott és letartóztatott ellenforradalmárt sok társával együtt halálra ítélték, és bár sikerült elkerülnie a bitófát, életét végigkísérték 1956 sebei. Előadásának célja az igazság felfedése volt, mellyel a fiatalok szemét szeretné felnyitni, hogy a történelem ne ismétlődjön meg.

A zsúfolásig telt tanteremben pótszékeken is diákok ültek, és mély csendben hallgatták az idős hölgy megrázó történeteit. Wittner Mária nem a könyvekben leírt harcokról beszélt, hanem az átélt események emberi oldalát mutatta be. Saját élettörténetén keresztül ismertette '56 szörnyű igazságtalanságait.

A hatvan évvel ezelőtti kivégzésekről még ma is nehéz szívvel beszélt, mondatai a fiatalok szemébe is könnyet csaltak. Úgy tartja, hogy életben maradása Isten gondoskodásának köszönhető, mely által küldetése lett: meg kell akadályoznia hogy a gyerekek beleessenek a globalista légycsapóba! ­- figyelmeztetett a magát igaz hazaszeretőnek valló Wittner Mária. ­Itt vagyunk mi, akik nem értünk el az akasztófáig. Nekünk kell elmondanunk a társaink igazságát is. A gyerekeknek azért fontos megismerni az 56­-os forradalmat, hogy ne ismétlődjön meg hazánk történelmében ez a tragikus esemény, és tudjanak harcolni a függetlenségükért -­ folytatta gondolatait.

Azt vallja, hogy bár nehezére esik, nyíltan kell beszélnie az átélt fájdalmakról, hogy mélyen tudjon az emberek lelkére hatni. ­Gondolkodjanak el, hogy mit jelent a szabadság, mit jelent a félelelem, és mit jelent az, amikor az ember a lelkét szabadnak tudja, és nem uralkodik rajta senki – tette hozzá Wittner Mária.

A kivágott magyar zászló, mely '56 jelképe, a közepén a tátongó lyukkal olyan, mint egy seb. 1956 sebe, mely talán soha nem gyógyul be.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella





 

Kövessen minket a Facebookon is!