Kultúra 2016. április 9. 11:30

Költészet napja a könyvtárban - videóval

Képgaléria
A költészet napja alkalmából Könyvbemutatót tartottak a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, melyen Löwey Lilla és Váradi Péter Pál Erdély című sorozatának Magyar Zsoltár – Dsida Jenő című könyvét mutatták be. A Magyar Örökség-Díjas és Tamási Áron-díjas szerzőpáros újabb könyve Erdély egyik legismertebb költőjének az életét és munkásságát fotókkal, versrészletekkel és tanulmányokkal mutatja be.

A rendezvényen Kállainé Vereb Mária, a városi könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

A bemutatót Gajdics Ottó, a Karc FM Rádió ügyvezető-főszerkesztője nyitotta meg. Beszédében Radnóti Miklós szavait emelte ki:

"De aki egyszer egy vad hajnalon arra ébred, 
hogy minden összeomlott s elindul mint kisértet, 
kis holmiját elhagyja s jóformán meztelen, 
annak szép, könnyüléptű szivében megterem 
az érett és tünődő kevésszavú alázat, 
az másról szól, ha lázad, nem önnön érdekéről, 
az már egy messzefénylő szabad jövő felé tör.” 

Gajdics Ottó ezután azt is hozzátette, hogy ezeket a szavakat értve érdemes ünnepelni a költészet napját.

Löwey Lilla, a könyv egyik szerzője vetítéssel egybekötött előadásában bemutatta azokat a helyszíneket, ahol munkájuk során jártak, és ahol Dsida Jenő életének napjait töltötte.

Dsida Jenő tragikusan rövid életet élt, mindössze 31 esztendős volt, amikor szívbetegségében elhunyt. Mégis, ezalatt a rövid három évtized alatt olyan életművet alkotott, amelyet már az akkori nagy erdélyi költők és írók is mind elismertek. A költészet napján méltán emlékeztek Erdély egyik kiváló költőjére.

A könyvbemutatón közreműködött Soós Andrea előadóművész, a Lánchíd Rádió szerkesztő-műsorvezetője, aki Dsida Jenő verseit elevenítette meg.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!