Helyi hírek 2016. április 9. 07:30

Kísérletek tárháza

Képgaléria
Kísérletek tárháza
"Mondd el és elfelejtem, mutasd meg és megjegyzem, engedd, hogy csináljam és megértem." Konfuciusz időszámításunk előtt, 2500 évvel írt bölcselete máig is a pedagógia egyik alapigazsága. Ennek jegyében jött létre a Móra Ferenc Gimnázium Természettudományi Laboratóriuma. A három éve működő laborban általános- és középiskolás diákok tapasztalhatják meg a fizika, kémia és a biológia kézzel fogható világát.

Elsősorban a 7. és 8. osztályosok számára teszik szabaddá a labort heti 2 alkalommal, de a tanórai kereteket kihasználva egyre több alsó tagozatos, 5-6. osztályt tanító pedagógus is elhozza tanulóit egy-egy témakör anyagának "megtapasztaltatására".

A gimnázium tanulói rendszeresen részt vesznek kémia- és fizika kísérletezős órákon. Délutáni foglakozásaik keretében a különböző korosztályoknak összeállított feladatsoron keresztül a gyerekek kinyomozhatják, hogy "Hová tűnt Dr. Secret?".

A laboratóriumot a legmodernebb oktatási-és demonstrációs eszközökkel szerelték fel, de a folyamatos fejlesztés, modernizálás elengedhetetlen ezen a területen is. Bár az oktatásra szánt anyagi források elég szűkösek, számos segítséget kap az iskola az élményszerű tananyag-feldolgozás megvalósításához.

A Tankerület mindenkor biztosítja a kísérletekhez szükséges vegyszereket, kísérleti anyagokat, ezáltal bővíteni tudták a biológia-metszetsorozatukat - ez többek között azért is fontos, mert az iskolákban 1-2 mikroszkóp található, így csak itt tudják felfedezni a szabad szemmel nem látható világot. A fizikához használatos készleteiket is kiegészítették.

Az önkormányzattól egy új fényképezőgépet kaptak az órák dokumentálására. A tanórákon készült felvételeket elküldik az iskoláknak, akik belátásuk/szabályzatuk szerint tehetik közzé.

A Móra Ferenc Gimnázium köszöni - a Darvas Iskola 7. osztályos tanulói nevében is -, hogy a Piaci Halasbolt, illetve a Crazy Carp horgásztó tulajdonosai a "halboncoláshoz" felajánlották a kárászokat.

Mindezen túl nem csak külső segítségre várnak, hanem tevőlegesen is szeretnének hozzájárulni a labor fejlesztéséhez, fenntartásához.

A XXI. századot méltán reprezentáló, eddig még talán csak a filmekből ismert technikai újdonságra pályázott az iskola a közelmúltban. Ennek eredményeként Budapesten, a FreeDee Printing Solutions és a MakerBot közös kezdeményezésének köszönhetően egy 3D nyomtatót kaptak. Ennek segítségével nagymértékben bővíthetik természettudományos kísérletek eszköztárát, megtervezhetik, kinyomtathatják azokat. Igaz, ezen költségek csak töredékei a tanszerforgalmazó cégek árainak, problémát okoz a gyártáshoz szükséges műanyag szál (filament) folyamatos beszerzése.

A Móra labor lehetőségeihez mérten a továbbiakban a partnerintézményeknek is készíteni szeretne szemléltető eszközöket. Az oktatás mellett cél, hogy a lakosság részére is lehetőséget biztosítsanak a 3D-s nyomtatás megismerésére, 3D-s tárgyak nyomtatására.

A laboratórium számtalan technikai újdonságának felhasználásával nyári tábort szervez, amelyen a 3D-tervezéssel, nyomtatással, Lego-robotok programozásával, fizika, kémia, földrajz és biológia-napok tartásával népszerűsíti a természettudományokat.

Köszönetet mondanak minden kollégának, a partneriskolák tanárainak illetve a kiskunfélegyházi Tankerületnek és az Önkormányzatnak, hogy munkájukkal támogatják a laboratórium működését.

 

Molnár Katalin
  laborvezető





 

Kövessen minket a Facebookon is!