Sport 2016. április 10. 19:05

Dánffy Antalra emlékeztek

Képgaléria
Dánffy Antalra emlékeztek
Sok csapat és megannyi jó barát gyűlt össze az egykori kosárlabda edző, Dánffy Antal emlékére szervezett KKC senior kosárlabda tornán április 9-én a Kész Arénában. Párhuzamosan két pályán küzdöttek a csapatok, 24 együttes 7 csoportban mérte össze kosártudását. A tornára 35 évnél idősebbek nevezhettek, külön ligában indultak az 50 év felettiek, de akadt vegyes csapat is. Elsősorban a játék szeretete, a kosárlabdázás kötötte össze a megjelenteket, akik közül többen állandó résztvevői a félegyházi senior tornának.

Dánffy Antal, egykori kosárlabdaedző 1897. március 25-én született Zalatnán. Erdélyi családból származott. Kolozsváron érettségizett, majd gazdasági, számvitelügyi felsőfokú végzettséget szerzett. Ezt követően a Magyar Királyi Államvasutaknál kezdett dolgozni. A harmincas évek elején került Kiskunfélegyházára.

1943. szeptember 17-én megalapította a Kiskunfélegyházi Vasutas Reménység Sport Egyesület kosárlabda-szakosztályát, melynek elnöke, edzője volt egy személyben. 1946-tól 1949-ig a női csapatot az NB I-be, a férfi csapatot az NB II-be juttatta fel. Az évek során NB I-es kosárlabdabírói képesítést is szerzett. 1948. január 28-án az Országos Kosárlabda Szövetség tagjává választották. A kosárlabda sportot húsz éven át irányította Kiskunfélegyházán. 1962. augusztus 4-én hunyt el, emlékére rendezik meg minden évben a Dánffy-kupát.

 

Szabó Csaba, a senior torna egyik szervezőjeként elmondta, az elmúlt évek során országos hírnévre tett szert a verseny. Kiemelkedő NB I-es játékosokkal rendelkező csapatok érkeztek Szegedről és Székesfehérvárról. A csoportbeosztásoknál figyelembe vették az együttesek erejét. Félegyházát három együttes, egy női, egy férfi és egy 50 év felettiekből álló veterán férfi gárda képviselte.

A csapatok rövidített, kétszer 15 perces mérkőzéseket játszottak, többségük havonta elindul senior tornán.

Jónás Erzsébet Mezőberényről érkezett csapatával, rendszeres résztvevője a félegyházi versenynek. Korábban az NB II-es bajnokságban játszott, manapság hobbi szinten, szeretetből kosárlabdázik. Hozzátette, komolyan veszik a senior tornákat, hiszen minden együttes győzni akar. Emellett az is fontos, hogy jól érezzék magukat, erre az esti bálon is lehetőségük nyílt.

 

A rendezvény zárásaként eredményhirdetéssel egybekötött bált rendeztek a Kossuth Szakiskola tornatermében. Iványi Ferenc, a KKC elnöke köszönte meg a csapatoknak a részvételt. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy egységessé vált a félegyházi kosárlabda, kiemelte a tornatermek (Batthyány Ált. Isk., Móra Gimnázium) felújítását.

Minden együttest díjaztak, a „legdrágább” (legidősebb) játékosok külön elismerésben részesültek. 

 

G. Z. 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!