Helyi hírek 2016. április 15. 11:30

Nem csak kiváló házigazdák, eredményes versenyzők is voltak a művészeti iskolások

Képgaléria
Nem csak kiváló házigazdák, eredményes versenyzők is voltak a művészeti iskolások
A Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti iskola második alkalommal rendezte meg a magyar szerzők vokális és hangszeres műveire kiírt országos versenyt. A megmérettetésre közel 200 fiatal nevezett. Ifjú hegedűsök, zongoristák, fuvolisták, és kamarazenekarok érkeztek Nyíregyházáról, Kisvárdáról Debrecenből, Budapestről és az ország számos településéről, hogy bemutassák a magyar zeneszerzők műveit. Az április 10-ei gálán Balázs Árpád Erkel-díjas zeneszerző, Kiskunfélegyháza díszpolgára adta át a díjakat és értékelte a produkciókat.

Balázs Árpád megköszönte a félegyházi művészeti iskolának, hogy immáron második alkalommal is vállalta az országos verseny megrendezését. Véleménye szerint ez az egyik legrangosabb és legfontosabb bemutatkozási lehetősége a magyar zenének. Egy nagy kaleidoszkóp, amely keresztmetszetet nyújt a XVII. századtól napjainkig.

Fontos ez azért, mert a koncertéletből nagyon gyakran kiszorulnak a magyar művek. Itt tehát értékőrzés folyik a felnövekvő zenészek és tanáraik közreműködésével. Reményét fejezte ki, hogy hagyomány teremtődött Félegyházán, és két év múlva ismét számos magyar mű csendül fel a tehetséges fiataloknak köszönhetően.

Az országos versenynek Kiskunfélegyháza nemcsak házigazdája volt, de szereplője is. Az Alapfokú Művészeti Iskola tanulói szép eredményt értek el a megmérettetésen. Az első korcsoportosok versenyében Závogyán Bercel (marimba) az első, Borsos Donát (kürt) a második helyen végzett. A negyedik korcsoport szóló kategóriájában Trombitás Emese (klarinét) az első helyezettnek járó oklevelet és ajándékot vehette át.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!