Helyi hírek 2016. április 12. 18:00

Szánjunk időt arra, hogy merjük megfogalmazni gondolatainkat, érzelmeinket

Képgaléria
Szánjunk időt arra, hogy merjük megfogalmazni gondolatainkat, érzelmeinket
A Költészet Napján díjkiosztó ünnepségre jöttek össze Félegyháza amatőr írói és költői a Móra Ferenc Művelődési Központban. A Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány által meghirdetett irodalmi pályázatra idén 30 pályamű érkezett. Az írásokat szakmai zsűri értékelte. A legjobb alkotásokat jutalommal díjazták április 11-én, de elismerő oklevelet kapott mindenki, aki tollat ragadott, és vállalta a megmérettetést.

Az ember lényegét tekintve érző lény, és az érzelmeit szeretné kifejezni, a gondolatait megfogalmazni. Szereti meglátni a világban azokat a pici dolgokat, amelyeket a hétköznapi ember kevésbé vesz észre. Annak ellenére, hogy sokszor automatizált, rohanó világban élünk, nagyon fontos, hogy szánjunk egy kis időt a költészetre. Szánjunk időt arra, hogy meg merjük fogalmazni az érzelmeinket, gondolatainkat és észrevegyünk a világban olyan piciny dolgokat, amelyek mellett hétköznapi életünkben elszaladunk. Ezekkel a gondolatokkal biztatta a pályázó irodalmárokat, és a díjkiosztó közönségét Mindák József.

A díjak és oklevelek átadása előtt a kuratóriumi elnök elmondta, hogy jó érzés volt azt látni, hogy idén több volt a fiatal pályázó az előzőekhez képest.  Míg 2015-ben a prózai hangvételű írások voltak a dominánsak, most versekkel, verscsokrokkal pályáztak többen.

Az alkotóknak jó tanácsként ennyit fogalmazott meg: kevés az, ha leírjuk milyen a világ, illetve személyes érzéseinket, élményeinket papírra vetve osztjuk meg másokkal. Versben vagy prózában, némi fantázia hozzáadásával azt is bele kell szőnünk a művekbe, hogy mik az elvárásaink a világgal szemben, milyennek kellene lennie, és mit tudunk azért tenni, hogy szebb, boldogabb lehessen.
 

Az irodalmi pályázat eredményei:

Különdíjat és ezüst minősítésű oklevelet kaptak: Bakó Liza és Solymosi Nóra

Arany minősítésű oklevelet vehettek át:

1. Horváth István
2. Gulyásné Fazakas Mária
3. Cserkó Fanni
4. Gulyás Dávid

A díjakat Fekete Alíz írónő, Marcényi Csaba és Szolnokyné Andrási Margit a kuratórium tagjai adták át a nyerteseknek. A programot a Petőfiszállási Néptánccsoport alapító tagjai - Mindák Réka és Hegedűs Zoltán – bagi néptáncok előadásával színesítették.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!