Sport 2016. április 14. 11:30

Judo klub Bugacon

Képgaléria
Judo klub Bugacon
Az elmúlt időszakban Bugacon hozták létre azt a sportklubot, amelyben a helyi és a félegyházi gyerekek vesznek részt. Az edző elmondása szerint alapsportként tanít a gyerekeknek judo-t, 14 év felett pedig jiu-jitsut. További célja szélesebb körben megismertetni a sportágat, versenyrendszerét. Április 2-án rendezték meg Veszprémben a Global Grappling 4. évi bajnoki forduló 6. versenyét, amelyre meghívást kapott a bugaci Judo Klub 11 versenyzője. A találkozón 34 egyesület több mint 180 versenyzővel lépett küzdőtérre.

Eredmények:

Petrovics István Gí Grappling 95 kg-ban és Szálas Jessica Gí Grappling 40 kg-ban aranyérmet szerzett.

Csík Vanessza Gí Grappling +60kg, Szálas Jessica Gí Grappling 45 kg, Szálas Jessica No Gí Grappling 40 kg, Sutus Anna Gí Grappling 38 kg és Káli Richárd Gí Grappling 52 kg-ban a második helyet szerezte meg.

Bronzéremmel térhetett haza Gulyás Kevin Gí Grappling 28 kg-ban, Korom Ivett Gí Grappling 55 kg-ban és Szabó Zsolt NoGí Grappling 75 kg-os súlycsoportban.

Negyedik lett Petrovics Tamás Gí Grappling 50 kg-ban és Fekete Katalin Gí Grappling 35 kg-ban.

Ötödikként zárt Petrovics Máté Gí Grappling 30 kg-ban.
 

A Global Grappling egy verseny-szabályrendszer, melynek alapjait 2009-ben fektette le Fekete Sándor, Kovács Gábor és Berkes László. A Grappling összekapaszkodós küzdelmet jelent, azonban az alkalmazott technikák egy része kesztyűben is végrehajtható. Versenyszámai: Gi Grappling, NoGi Grappling és Combat Grappling, valamint a harmadik évadtól a Kesztyűs Küzdelem.

A Gi Grappling-ben a hagyományos ju jitsu Gi-ben (nadrág, kabát, öv) zajlik a küzdelem, NoGi Grappling-ben passzos pólóban és passzos nadrágban. Ebben a két versenyszámban tiltott az ütés és a rúgás. Combat Grappling és Kesztyűs Küzdelem versenyszámokban lehet ütni és rúgni. A Combat Grappling versenyszámban Gi-ben vannak a versenyzők, a Kesztyűs Küzdelemben pedig mindkét fajta ruházat megengedett. A Kesztyűs Küzdelem 10 unciás kesztyűben zajlik, itt fejre is lehet ütni.

Cage Grappling a NoGi Grappling ketrecben űzött változata. A küzdelem állásból indul és tatamin zajlik. A Global Grappling népszerűségének három oka is van: egyrészt teljes erejű küzdelmet tesz lehetővé, miközben a sérülésveszély minimális, másrészt minden korosztály számára elsajátítható, harmadrészt egyszerű az átjárás sok küzdősport ágazatból. Gi-s vagy NoGi-s stílusunknak megfelelően kezdhetik a Gi Grappling vagy a NoGi Grappling számmal, az egységes rendszerének köszönhetően könnyen folytathatják a másikkal, a Combat Grappling pedig már a teljes ju jitsu küzdelem előszobája, illetve a Kesztyűs Küzdelem jó alap az MMA irányába tartóknak.

1. fotó: Gyöngyösi Gergő Hatvani verseny győztese 65kg

2. fotó: A kiskunfélegyházi  sportolók fekete felsőben Szeri Tamás és Szabó Zsolt a szegedi verseny után. A képen látható Sárközi Róbert MMA EB bajnok, VB bajnok, a szegedi Klub edzője valamint Déri Csaba Szeri Tamás és Szabó Zsolt.

3. fotó: Déri Csaba és Növényi Norbert, a Növényi Sport Akadémia megalapitója és edzője, birkózó olimpiaia bajnok.

4. fotó: Global Grappling embléma







 

Kövessen minket a Facebookon is!