Helyi hírek 2016. április 18. 07:30

Vita a támogatásról - nyertek a gyerekek

Képgaléria
Vita a támogatásról - nyertek a gyerekek
508 ezer forint támogatást szavazott meg márciusi ülésén a félegyházi képviselő-testület a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Kiskunfélegyházi Tankerülete részére abból a célból, hogy a Dózsa György Általános Iskola és a Móra Ferenc Gimnázium tanulóinak 2016-ban is tarthassanak tornaórákat a KÉSZ Aréna Sportcsarnokban. Bár a szándék egyértelmű – nevezetesen, hogy félegyházi gyerekek a szűk iskolai folyosók helyett a tágas és kényelmes sportcsarnokban tornázhassanak – a képviselő-testület tagjai között a napirendi pont mégis komoly vitát generált. Végül a többség mégis támogatta a kezdeményezést, így megszületett a határozat, miszerint a 2016. év végéig az önkormányzat magára vállalja a városi sportcsarnok használatának költségét mindkét intézmény esetében. Ez összesen 508 ezer forintot jelent.

Az erre vonatkozó kérelmet dr. Kása Zsuzsanna, a KLIK Kiskunfélegyházi Tankerülete vezetője nyújtott be az önkormányzathoz arra hivatkozva, hogy a mindennapos testnevelés törvényi bevezetését nem tudta követni az infrastrukturális fejlődés, így a félegyházi iskolák nagy részében nem lehet a testnevelés órákat rendezett körülmények között megtartani. A KÉSZ Aréna Sportcsarnokhoz földrajzilag közel fekvő intézmények esetében kínálkozik a megoldás, mivel azonban a KLIK az ismert financiális problémák miatt nem tudja vállalni a bérleti díj megfizetését, ebben az önkormányzat segítségét kérte.

– Tény, hogy ebben a két intézményben különösen kedvezőtlenek az infrastrukturális feltételek a tanuló létszámhoz viszonyítva. A József Attila Általános Iskolában multifunkciós sportudvar, tornaszoba áll rendelkezésre, a Batthyány iskolában korszerű, igaz nem túl nagy tornaterem, sportudvar, és egy nagyobb méretű aula segíti a testnevelés órák megtartását, a Platán iskola tanulóinál a távolság okán nem jöhet szóba a sportcsarnok használata, a Darvasban pedig nincs rá szükség, hiszen van sportudvar és korrekt méretű tornaterem – sorolja a városi iskolák adottságait Csányi József. A polgármester szerint a kezdeményezést támogató képviselők a félegyházi gyerekek érdekeit tartották szem előtt.

Az ellenzők másik nézőpontból közelítették meg a kérdést. Horváth Tamás például a testületi ülésen nem szavazata indokaként kijelentette: nem látja okát annak, hogy a város bármilyen módon támogassa a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot.

– A Félegyházának 6,5 milliárd forintjába kerülő sportcsarnok itt van, ha akarjuk, ha nem. Ennek a fenntartási költségeit fizetnünk kell akkor is, ha üresen áll. A KLIK helyzetéről és szerepéről nyilván mindenkinek van véleménye, de meggyőződésem szerint ez esetben nekünk a helyi gyerekek érdekeire kell fókuszálnunk. Ezért nem értem tartózkodó képviselőtársaim: Kapus Krisztián és Dongó József döntését – mondta el Csányi József.

Ottjártunkkor a Dózsa György Általános Iskola tanulói, összesen háromosztálynyi gyerek tornázott a városi sportcsarnokban. Mint azt Terbe Ákosné igazgatónőtől megtudtuk, heti 80 testnevelés óra helyszínét kell az intézménynek biztosítania, ami nem kis szervezést igényel.

Luchmann Péter testnevelő tanár éppen a 7/B-t hozza formába, a bemelegítésnél tartanak. A sportcsarnokba a dupla órákon jönnek át a gyerekek, vagyis a 200 felső tagozatos diák hetente egy alkalommal fordul meg itt. A többi alkalommal a suli 18x9 méteres tornaszobáján és az aulán osztoznak a többiekkel, jó időben pedig az iskola sportudvarán edződnek.

–  A tornatermet nem véletlenül mondjuk tornaszobának, ugyanis nem éri el a terem méreteit. Jó időben használni tudjuk az iskolaudvaron a szabvány méretű kézilabda pályát és salakos távolugró helyet is, amikor viszont az időjárás nem kedvez a szabadtéri órának, marad az aula – foglalja össze a lehetőségeket a pedagógus hozzátéve: itt a tornaórák tematikáját sokkal szabadabban állíthatja össze, a gyerekek kulturált és tiszta környezetben, jó feltételek között mozoghatnak, ezért a sportcsarnokos tornaórák hangulata is jobb, még fegyelmezni is ritkábban kell.

Vidéki Marcell is a hétbések között tornázik. Mint mondja, a legtöbb osztálytársa hozzá hasonlóan rendszeresen sportol, ő például teniszezik, sokan tornáznak, fociznak, kosárlabdáznak, lovagolnak. A fiú szerint mozgás után jobban megy a koncentráció, a sportcsarnokos órák pedig azért különösen jók, mert a nagyobb helyen több sportágban ki tudják magukat próbálni. 

– Ez az 508 ezer forintos támogatás végső soron semmibe nem kerül a félegyháziaknak, hiszen az összeget támogatásként átutaljuk a KLIK-nek, az pedig visszautalja az önkormányzatnak a sportcsarnok használatáért cserébe. A sportcsarnok fenntartási költségei pedig akkor is az önkormányzatot terhelnék, ha ott egyetlen labdapattintás se történne. Számomra nagy öröm látni, amikor ezt a városnak már annyi fejfájást, terhet, gondot okozó építményt a mi gyerekeink zsivaja tölti meg! – szögezte le Csányi József.

T. T.





 

Kövessen minket a Facebookon is!