Helyi hírek 2016. április 26. 18:30

A vidék angyalai - videóval

Képgaléria
Kozma Imre atyától, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökétől hallottam először a vidék angyalainak nevezni a tanyagondnokokat. Mint fogalmazott, a gondnok szót esetükben úgy kell érteni, akinek „gondja van a másikra”, aki „gondot csinál magának a másik bajából”.

Félegyházának is vannak ilyen gondnokai, szám szerint kettő: Serfőző Istvánné és Fekete Judit. Az ő munkájuk nyomán jut el mindaz az odafigyelés, törődés, gondoskodás, jó szándék a külterületen élőkhöz, amit egy széleskörű összefogás táplál. Ebben a munkába kaptunk betekintést azon a rendezvényen, amelyet április 15-én, pénteken tartottak a Nagyszőlő úti Gazdakör épületében.

Mint Németh Péter településfejlesztési referenstől megtudtuk, ez az alkalom tulajdonképpen annak a két pályázatnak a záró rendezvénye volt, amit a Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretében még 2015-ben nyújtott be és nyert meg Félegyháza önkormányzata. Az egyik hét áram nélküli, külterületi tanya mobil üzemű napelemes rendszerrel történő villamosítását jelentette 55 millió forint értékben, a másik pályázat jóvoltából a félegyházi tanyagondnoki szolgálat – az önkormányzati önerővel együtt – 2 millió 225 ezer forint értékű eszközzel gazdagodott.

A megjelent vendégeket Csányi József polgármester köszöntötte, a rendezvényen jelen volt Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének ügyvezetője is, aki nemrégiben a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vehette át a köztársasági elnöktől, a falu- és tanyagondnoki szolgálat megvalósítása és országhatárokon átívelő eredményes működtetése terén végzett értékes szervezőmunkája elismeréseként. Ugyanis – tudtuk meg tőle – a magyar minta, a vidéken, tanyákon élőkért felbecsülhetetlenül sokat tevő szolgálat a környező országokban is példaértékű. A tanyagondnoki szolgálat mintáját átvették a 

Vajdaságban, Romániában, és a szervezése folyamatban van már Ukrajnában is.

– Felbecsülhetetlenül sokat tehetnek a tanyagondnokok, falugondnokok a külterületen élők életminőségének javításáért. Autóval rendelkeznek, amivel egész nap a tanyavilágot járják. Ott vannak, ha a gyerekeket iskolába, a felnőtteket orvoshoz kell vinni, beszerzik a gyógyszereket, kiviszik az ebédet, a fontosabb élelmiszereket, segítenek olyan rendezvények megszervezésében is, ami összehozza a külterületen élőket – foglalta össze Csörszné Zelenák Katalin a szolgálat előnyeit.

Mindezt Ván Jenő is megerősítette. A külterületi képviselő szerint a jelenleg Kiskunfélegyházán működő két tanyagondnoki ellátási körzet példaértékűen működik, amiben meghatározó szerepe van a két tanyagondnoknak és annak is, hogy az önkormányzat sokat tesz a technikai háttér megteremtéséért. Ván Jenő emlékeztetett: tavaly új tanyabuszok álltak munkába, majd új eszközökkel: többek között gyermekülésekkel, vérnyomás- és vércukorszint mérőkkel, elektromos hűtőtáskákkal, fűnyíróval, fűkaszával, láncfűrésszel, utánfutóval… gazdagodott a szolgálat.

– Mindezért a tanyán élők nevében is köszönetet mondok. Teljesen elégedett viszont csak akkor leszek, ha Félegyháza teljes külterületén, bárki számára elérhető lesz ez a szolgáltatás – szögezte le Ván Jenő. A képviselő hozzátette: az önkormányzat elkötelezett amellett, hogy a jelenlegi két tanyagondnoki körzet mellett újakat hozzon létre. Ennek érdekében már tettek is lépéseket, így a kilátásokat illetően bizakodó.

T. T.

 




 

Kövessen minket a Facebookon is!