Kultúra 2016. április 20. 15:30

Mindent a szemnek!

Mindent a szemnek!
„De jó téged újra látni”, „viszontlátásra”, „majd meglátjuk”  – ezek mind olyan kifejezések, amelyek kimondásakor fel sem tűnik nekünk, mennyire fontos a látás. De gondoljunk csak bele, mi lenne akkor, ha nem látnánk?

Úgy vigyázz rá, mint a szemed világára! – nem véletlenül tartja így a régi mondás, hiszen a szemünk az egyik legfontosabb és egyben legérzékenyebb szervünk. Érdemes már gyermekkorban szűrővizsgálatokra vinni a csemetéinket, hogy megelőzzük, időben felismerjük és kezeljük a bajt.

A látásromlást sok esetben nem is érzékeljük, ezért nem fordulunk orvoshoz, pedig a kezeletlen probléma akár vaksághoz is vezethet. Mindez általában megelőzhető lenne - mondta el Jégh Roberta kontaktológus, optometrista, látszerész mester - csupán időt kell szánnunk évente egy szemvizsgálatra. A szakember szerint néha a mindennapos fejfájás hátterében is szemprobléma húzódik meg.

Az optometrista azt is elmondta, hogy a szem betegségeit régebben az idősebbeknek tulajdonították, viszont ma már a legtöbb fiatalnak és gyereknek szüksége van valamilyen kezelésre vagy szemüvegre. A szakember szerint ez a környezet és a technika fejlődésének tudható be. Manapság a gyerekek és a felnőttek többsége napjának nagyobb részét mesterséges fényű helyiségekben tölti. Ezen kívül a rosszul beállított tévé, a túl közelről figyelt képernyő és a nem megfelelő fényviszonyok közötti varrás, olvasás is rontja a szemet. Napjainkban rengetegen, köztük gyerekek is, órák hosszat töltenek a számítógép előtt. Ezért is különösen fontos óvni a látásunkat. De hogyan veheti észre egy szülő, hogy a gyermekének rossz a látása?

Jégh Roberta szerint sok kis apró jel árulkodhat egy gyermek megromlott látásáról. Egyrészt, ha túl közelről szeretné nézni a tv-t, vagy belehajol az olvasókönyvébe, de észrevehetjük színezés közben is, amikor nem vonaltól vonalig színez a gyermek, sőt még játék közben is észlelhetjük a gyerek szemének nem megfelelő működését.

A szűrés fájdalommentes, a gyermekek számára játékos. Állatmintás és rajzfilmfigurás képek felismerésén át több játékos módszerrel nézik meg a gyermekek szemének működését.

Szerencsére a szem egészségének megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk. Fontos a káros UV-sugarak kiszűrése, amelynek legbiztosabb eszköze a megfelelő védelmet biztosító napszemüveg viselése gyermekeknél is!

Úgy, ahogy a bőrünket is védjük a káros sugaraktól, védenünk kell a szemünket is – fejtette ki a szakember. Ezen kívül azt is hangsúlyozta, hogy a megfelelő vitaminok bevitele is segít szemünk egészségének megőrzésében. Ezért azt javasolja, hogy fogyasszunk minél több vitamindús zöldséget és gyümölcsöt, és ne felejtsünk el évente egyszer szemvizsgálatra menni.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!