Helyi hírek 2016. április 25. 18:00

Az oktatás fejlesztéséről tartott fórumot a DK

Képgaléria
Az oktatás fejlesztéséről tartott fórumot a DK
- A demokratikus ellenzék 2012 óta folyamatosan egyeztet oktatáspolitikai kérdésekben, bevonva a párbeszédbe a civil szervezeteket is. Ezt azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert minden ellenkező híreszteléssel szemben, ebben a kérdésben egység van az ellenzék körében – mondta Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke az április 22-én „Az oktatás fejlesztése hazai és európai szemmel” címmel megtartott fórumon.

Pártjának a kérdéskörrel kapcsolatos legfontosabb gondolatait így összegezte: - Elutasítjuk az értelmetlen központosítást, hiszen jól látjuk, hogy nem működik. A KLIK-nek egyetlen haszna volt, hogy több mint 50 milliárd forintos adósságot halmozott fel. Az iskolákat vissza kell adni a helyi közösségeknek, az önkormányzatoknak, vagy kistérségi társulásoknak. Hagyják békén a pedagógusokat, tarthassák meg az autonómiájukat. Az tarthatatlan állapot, hogy munkaidejük 60 százalékát sok fölösleges adminisztráció veszi el. A gyermekeket pedig nem kell ilyen mértékben túlterhelni. Nincs értelme hatalmas mennyiségű lexikális tudást tömni a fejükbe. Korszerűsíteni kell. Legyen nemzeti alaptanterv, de az legyen korszerű. Olyan ismeretekkel, készségekkel és képességekkel vértezzük fel a gyerekeket, amire életük során szükségük lesz - hangsúlyozta a politikus.

- Sokkal többet kell tenni az esélyegyenlőség megteremtéséért is, hogy a hátrányos körülmények közül érkező tanulók felzárkózhassanak. Az esélyegyenlőség megteremtését ráadásul már nem az iskolában kellene elkezdeni, hanem korábban, a koragyermekkori fejlesztéssel, családgondozással – tette hozzá Niedermüller Péter.

s. r.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!