Helyi hírek 2016. április 26. 09:30

Rendőreink és tűzoltóink beszámolóját is elfogadta a városüzemeltetési bizottság

Képgaléria
Rendőreink és tűzoltóink beszámolóját is elfogadta a városüzemeltetési bizottság
Az Alsó- és a Felsőtemetőben új sírhelyek és urnafalak kialakítását, valamint a hamvszórásos parcella kialakítását is támogatta április 25-ei ülésén a városüzemeltetési bizottság. Emellett egyetértett azzal, hogy az Alsótemetőben is alakítsanak ki díszpolgári sírhelyeket. A rendőrkapitányságon megtartott ülésen Timafalvi László, a kapitányság vezetője a rendőrség, Leiz Gábor, a tűzoltóság vezetője lánglovagjaink elmúlt évi munkájáról tartott beszámolót a bizottságnak.

Timafalvi László elmondta, hogy az elmúlt évben Kiskunfélegyházán a legtöbb területen csökkent a bűncselekmények száma. Az elkövetők felderítésében megyei szinten a legjobbak között vannak a félegyházi rendőrök. Problémaként említette, hogy a lakásbetörések száma még mindig magas, különösen a külterületeken. Hozzátette, hogy a polgárőrséggel és a mezőőrökkel közösen ezek megakadályozása érdekében folyamatosan végeztek ellenőrzéseket, de a jövőben ezt még nagyobb gyakorisággal végzik.

A kapitány arról is számot adott, hogy komoly gondot fordítottak a tanyán élők és az időskorúak elleni bűncselekmények megelőzésére. A rendszeres járőrözés mellett sokakat felkerestek, és közösségi alkalmakat is találtak arra, hogy felvilágosítást nyújtsanak minden érintettnek.

Timafalvi László beszámolójából az is kiderült, hogy a kapitányság illetékességi területén 2015-ben 20 súlyos, és 20 könnyű sérüléssel járó baleset történt. A balesetek száma nem mutat emelkedést a korábbiakhoz képest, viszont sajnálatos, hogy 4 halálos áldozat is volt. A balesetek 13 százalékában az ittas vezetés is megállapítható volt.

A tűzoltóság elmúlt évi munkájáról Leiz Gábor elmondta: lánglovagjainkat 382 alkalommal riasztották tűzesethez, műszaki mentéshez, illetve segítségnyújtásért. A tűzesetek zöme – földrajzi, éghajlati adottságaink miatt – általában mezőgazdasági területen, erdőkben keletkezett. Emellett gyakran volt tűz lakó- és melléképületekben is, de a legtöbbet sikerült időben eloltani, így jelentős anyagi kár nem keletkezett. A tűzesetek során hatan szenvedtek könnyebb égési sérülést, vagy füstmérgezést. A lángokban egy ember vesztette életét. A műszaki mentéseknél (ezek zöme baleset volt) már többen, 71-en sérültek meg, és heten vesztették életüket.

A tűzoltóság vezetője arról is beszámolt, hogy a megelőzés érdekében számos akciót szerveztek. Megrendezték többek között az általános- és középiskolások katasztrófavédelmi versenyét. Az ifjúság felkészítésébe az önkéntes tűzoltó egyesületek is bekapcsolódtak. Bugacon és Lakiteleken ők mutatták be a tűzoltóság és a katasztrófavédelem tevékenységét.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!