Helyi hírek 2016. április 29. 07:30

„Jó így élni, rendben, tisztaságban!”

Képgaléria
„Jó így élni, rendben, tisztaságban!”
Három-négy asszony gereblyézi a szegélyvágó után a zöldhulladékot, a hátrahagyott friss paréjt meg vígan szemezgetik a tyúkok a Délibáb utcában. Sehol egy eldobott csipszes zacskó, csokis papír, cigarettás doboz. Az árkok gondozottak, a gyorsan jött tavasztól szárba szökkent zöldnövényzet frissen nyírva. Buza Flórián, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke büszkén kalauzol a Csillag Szolgáltatópont térségében, közben – mintegy megerősítésként – az arra járóknak rendre nekiszegezi a kérdést: hogyan érzi magát a gondozott környezetben.

– Körbekerékpározom majdnem minden nap a környéket, és leellenőrzöm, hogyan becsülik meg a többiek a munkánkat. Sokan leállítanak, és azt mondják: jó így élni, rendben, tisztaságban. Csiszolódnak a népek! Látják a rendet, tetszik nekik, és már nem dobálgatják úgy széjjel ők sem a szemetet – lelkesedik Buza Flórián. – A roma önkormányzatnak van 13 közmunkása, velük az egész szegregátumot tisztántartjuk. Összegyűjtjük a szemetet, takarítjuk az utcát, levágjuk a gazt. Rendet teszünk az elhagyatott, gazdátlan portákon, lenyírjuk a füvet az időseknél, elesetteknél, rendet tartunk a „Csillag központ” környékén – sorolja a roma vezető az eredményeket, hozzátéve: a közmunkások szinte kivétel nélkül mind idevalósiak. Ez fontos szempont a kiválasztásukkor, hiszen így saját életterük szépítésén dolgoznak, munkájuk megbecsülését pedig a többiektől is elvárják.

Szabó József, a Csillagpont vezetője emlékeztet arra, hogy az elmúlt időszakban egy nagyszabású projekt jóvoltából jelentős fejlesztések történtek errefelé. Ennek egyik komoly eredménye például a Csillag Szolgáltatópont megszületése, amely 2014. szeptemberi átadása óta igazi közösségi tér az itt élők számára. Itt moshatnak, száríthatnak, számítógép és internet áll rendelkezésre, és rendszeresek a segítő, tanácsadó szolgáltatások is.

A ház körül most is nagy a nyüzsgés. A mosógép meg a szárító szinte megállás nélkül megy, a virágoskert környékén közmunkások szorgoskodnak, a patyolat tiszta közösségi házban kávé illata terjeng. Szívesen kínálnak, hát helyet foglalok a csinos teakonyhában. S míg a feketét kortyolom, Szabó József elmondja azt is, hogy október 31-ig tart a projekt fenntartási időszaka. Most a legfontosabb feladat az elért eredmények, a kialakult értékek megőrzése, és a szegregátumban élők integrálásának elősegítése. Fontos szerepe van ebben Vas Antalnak, a kertművelési klub vezetőjének, és Buza Flórián közösségi programszervezőnek.

Vas Antalt mindenki ismeri a környéken: 30 évig volt igazgatója a Bankfalui Általános Iskolának, ahol 60-70 százalékban roma gyerekek tanulták az egyszeregyet. Vissza is sírja az intézményt Buza Flórián, s mint mondja, rajta kívül sokan még.

Vas Antal többek között azzal a három évtizeddel alapozta meg tekintélyét az itt élők szemében. Következetessége és embersége mellett – a kertművelés apropóján – egy újfajta szemléletet is magával hozott: a munka örömét. Ez aztán észrevétlenül megtelepedett, bevette magát előbb a szakkör tagjainak életébe, aztán a természet nyújtotta sikerélmény láttán másokéba is.

– Sok család kapott fát. Errefelé már az elültetés sem ment könnyen: sokszor rengeteg törmeléket, vagy akár betondarabokat kellett a földből kiásni, hogy megfelelően előkészítsük a talajt. Azóta is mindenki maga gondozza a rábízott növényt, amelyek szépen hajtanak. Ez a felelősségvállalás lassú, de észrevehető szemléletváltást indított el – mondja az ízig-vérig pedagógus.

S valóban: látható nyoma van ennek a kialakított virágágyásokban, a gondozott sövényen, az „Igazgató Bácsi” szavain csüngő figyelmen. Sokan tőle tudják, hogyan kell szaporítani, palántát kiültetni, magot elvetni, mikor kell permetezni…  

Valami elindult a Délibáb utca környékén. A Csillag Szolgáltatópont előtt erőre kapó frissen telepített fák, gondozott virágágyások mintájára a szomszédos ház előtt is csinosodni kezd a környezet. Az ott lakók nem a projekt előírásait akarják teljesíteni, hiszen az őket nem érinti. Egyszerűen csak kedvet kaptak a szépre, amiért nem voltak restek saját pénzükből és szabadidejükből áldozni sem. Szabó József szerint ez az apró virágoskert eddigi munkájuk legkedvesebb gyümölcse. Talán egy-kettőre újak is követik.

Tóth Timea





 

Kövessen minket a Facebookon is!