Helyi hírek 2016. április 29. 07:30

Milliárdos fejlesztések küszöbén - videóval

Jelentős összeget fordít a félegyházi önkormányzat olyan műszaki tervek és dokumentációk elkészíttetésére, amelyek a jövőben tervezett nagy városfejlesztési projektek megvalósítását készítik elő. Erről április 28-i ülésén döntött a képviselő-testület. A kész tervekkel Félegyháza lépéselőnyben lesz a pályázatok kiírásakor – mondta Csányi József polgármester.


A képviselő-testület a TOP-pályázatok projekt előkészítő tervezési feladataira bruttó 75 millió forintot szán. Ezt az összeget az óvodaépítési projekt, a Vasas-pályára tervezett kutyás-lovas centrum, a „zöld város kialakítása” elnevezésű projekt, a polgármesteri hivatal épületvillamossági terveinek és az Alsótemetőben építendő ravatalozó tervezési dokumentációjára fordítják.

A részletekről a polgármester elmondta: összességében több mint 3 milliárd forint összértékű beruházásról van szó. A tervek megléte a megvalósításban akár egy-másfél év előnyt jelenthet Félegyházának azokkal az önkormányzatokkal szemben, amelyek a pályázatok kiírásakor kezdik meg a tervezést.

A városháza teljes villamosságának újratervezésével kapcsolatban Csányi József emlékeztetett arra, hogy az épület villamoshálózata a 60-as években készült el, és a mai géppark üzemeltetését nem tudja biztonsággal ellátni. A tervezés megkezdése halaszthatatlan, hogy azt követően több lépcsőben megtörténhessen a kábelek cseréje. Előzetes számítások szerint a mai 100 helyett 250 amperre volna szükség az épületben a biztonságos üzemeltetéshez.

A „zöld város kialakítása” címmel a városközpont rehabilitációja valósulhatna meg a tervek szerint. Mint azt a polgármester elmondta, a pontos tervezés és körültekintő előkészítés célja, hogy a pályázati feltételeknek megfelelve a lehető legtöbb fejlesztést tudja Félegyháza megvalósítani. Ennek során figyelembe kell venni, hogy 40 százalék lehet a burkolatokra és zöldfelület kialakítás szánt arány, és 60 százalék egyéb infrastrukturális fejlesztésekre. A tervezett projektelemek között szerepel többek között a Petőfi Sándor utca, a Petőfi tér és a Béke tér rehabilitációja, a Kossuth utcai járdaszakaszok felújítása, parkolók és további zöldfelületek kialakítása, térburkolat-csere. Szeretnék továbbá a művelődési központ teljes homlokzati felújítását megvalósítani, továbbá egy új színpadot megépíteni a korszerű hang- és légtechnikai kialakítás mellett.

T. T.





 

Kövessen minket a Facebookon is!