Helyi hírek 2016. április 29. 07:34

38 millió forintból újítja meg új bérlője a patinás üzletet

38 millió forintból újítja meg új bérlője a patinás üzletet
Legalább 38 millió forintot költ még az idén a városháza épületében, a Kossuth Lajos utca 1. szám alatt található, 345 négyzetméter alapterületű ingatlanra új bérlője, a Do-He Kft. Ebből az összegből megtörténik többek között a jelenlegi acél portálkeretek esztétikus, a város elsőszámú épületéhez méltó cseréje is, aminek meghatározó a városképi jelentősége. Az új bérlővel kötendő megállapodás részleteit április 28-i ülésén fogadta el a félegyházi képviselő-testület.

A városatyák még márciusban határoztak az önkormányzati tulajdonban álló, üres üzlethelyiség határozott időtartamú bérbeadásának meghirdetéséről. A rendhagyó pályázati felhívás lehetőséget adott arra, hogy a jelenlegi nem esztétikus, városkép-rontó, korszerűtlen acél portálkeretek kicserélésének vállalását a bérleti jogviszony létrejöttének feltételéül szabják. A vagyongazdálkodási osztály és a városi főépítész álláspontja is az volt, hogy a rendelkezésre álló dokumentációk alapján vissza kell állítani az eredeti, illetve az eredetihez igazodó korhű portálszerkezeteket. A portálok felmérése megtörtént, a tervek elkészültek. A portálok legyártatásának, beépítésének a költségeit azonban a pályázati kiírás szerint a bérlőnek kell vállalnia, akképpen, hogy az engedélyes terveket és a legyártáshoz szükséges egyéb információkat a bérbeadó a rendelkezésére bocsátja.

A megadott határidőig egyetlen pályázó vállalta a szokatlan feltételeket, a félegyházi székhelyű Do-He Kft. A Dél-100 Kft. 100 százalékos tulajdonú vállalkozása saját tulajdonú kiskereskedelmi egységei működéséért felelős. A Dél-100 Kft. „Goods Market” és „Plus Market” boltokat működtet, Kiskunfélegyháza egyik meghatározó munkáltatója.

Az új bérlő mintegy 38 millió forint értékben végez felújítási, korszerűsítési munkálatokat saját költségén az üzlethelyiségen. Az öt darab külső, homlokzati tölgyfa portált az örökségvédelmi hatóság által jóváhagyott kiviteli tervek alapján gyártatják le és építtetik be, emellett festés, hidegburkolat csere és a belső tér világításának átalakítása is szerepel a bérlő tervei között akképpen, hogy ezeknek az értéknövelő beruházásoknak a megtérítésére nem tart igényt. A bérlő azt is vállalja, hogy az üzlethelyiség kirakati üvegeire csak olyan dekorációs elemeket helyez el, melyeket előtte egyeztet és elfogadtat a városi főépítésszel, csakúgy, mint az üzlethelyiség portálokon keresztüli beláthatóságát befolyásoló polcok, berendezési tárgyak elhelyezését.

A Do-He Kft. az üzlethelyiségben vegyes iparcikk jellegű kiskereskedelmi tevékenységet folytat. Tekintettel a jelentős ráfordításra, az ingatlant öt év határozott időtartamra, 2016. május 1. napjától 2021. április 30. napjáig, havi nettó 100 ezer forintért veszi bérbe, természetesen a rezsi költségek megfizetése mellett. A következő öt esztendőre, 2026. április 30-ig az önkormányzat bérleti opciót biztosít a bérlő részére. Ebben az időszakban a havi bérleti díj összege már nettó 500 ezer forint lesz.

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!