Helyi hírek 2014. május 3. 14:26

Arcok a piacról

Arcok a piacról
Mindig friss szedéssel érkezik a félegyházi piacra, és egy vaskos könyvet megtöltene az a sok-sok recept, amit ismer, és amelyek mind így kezdődnek: „Vegyél egy kiló gombát…”

– Három család képviselteti magát a termesztésben – sorolja Marton László (31) jászszentlászlói őstermelő –, a családtagok közül négyen foglalkozunk csak a gombával, és a lányok még időnként besegítenek. Nemcsak a félegyházi piacon árulunk, hanem Szegeden, Majsán és Halason is, és rendszeresen szállítunk friss árut a környező éttermeknek.

Milyen és mennyi gondoskodást igényel a gombatermesztés?

– Állandó figyelmet és munkát. Mindennap kétszer mérjük a hőmérsékletet, ügyelünk a páratartalomra, a növekedési fázis szerint locsolunk, és 2 hetente cseréljük a komposztot a gombaházakban.

Hogy kell elképzelni a gombaházat?

– Tíz van belőlük, mindegyik sötétített, elláttuk őket klímával és fűthetőek is.

Melyik gombafajtából nagyobb a kereslet?

– Változó. Hol a csiperke felé billen a mérleg, hol pedig laskagombából adunk el többet. A gomba nem szezonális termék, minden évszakban terem, azonban más zöldségek megjelenése hatással van a forgalomra. Például amikor sok a karfiol és a spárga a piacon, és olcsón kaphatók, akkor átmenetileg csökken a gomba forgalma.

Elkészítés előtt mi a teendőnk a gombával?

– Nincs vegyszerezve, de mielőtt sütnénk-főznénk, mindenképpen mossuk le gyorsan, melegvízzel, és dörzsöljük ár puha kefével. Ennyi.

Készíthetünk a gombából levest, paprikást, salátát, kiránthatjuk… Ajánlana valami különlegességet a Közlöny olvasóinak?

– Tölthetjük nagyon változatosan, például franciasalátával, juhtúróval, csirkés rizottóval, és még sok mindennel. Érdemes kipróbálni a tepsis töltött gombát májjal töltve, lilahagymával.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!