Helyi hírek 2016. május 3. 11:30

Babaúszás a bölcsiben

Képgaléria
Babaúszás a bölcsiben
Babaúszással bővült a Törpi Bölcsőde szolgáltatási köre. Április 27-étől a napi programba illesztve, szakképzett gondozókkal pancsolhatnak a kisgyermekek. Az egy éve átadott épület korszerűen felszerelt terápiás medencéje a babaúszás mellett helyet ad a családok kikapcsolódására is. Az első foglalkozást Mattesz Csilla egykori úszóolimpikon, a babaúszás egyik első hazai úttörője vezette.

A Törpi Bölcsőde medencéjébe érkező apróságok pillanatok alatt belakták a vizet, fröcsköltek, játszottak, a gyakorlottabbak pedig a merülést is bemutatták. Az első babaúszást Mattesz Csilla egykori olimpiai válogatott úszó, a babaúszás oktatás mestere tartotta április 27-én.

Csilla, aki a Vízipók Egyesület elnöke, válogatott versenyzőként, anyaként kislányával kezdte a programot, amit úgy alakított ki, hogy egyénre szabott, a kisbaba életkorának, napi kedvének, és fizikális állapotának megfelelő legyen. Az úszónő a program lényegének a mozgásfejlesztést tartja, mert mint mondta: ma tíz gyermekből nyolcnak mozgás lemaradása van, amit a víz önmagában is jól fejleszt, jó víziterapeutákkal, jó feladatokkal pedig csodákat lehet tenni.

 - A merülés nem kötelező – tette hozzá, - de mi megtanítjuk őket a levegőt benntartani, kifújni, ami nagyon jó hatással van a beszédfejlődésre, és a légzőszervekre. Ha valakinek kimutatott mozgásfejlődésbeli problémái vannak, az sem zárja ki a babaúszást, de az ilyen kisbabákkal más gyakorlatokat kell végeztetni – tudtuk meg az oktatótól.

A szakember azt javasolja, hogy az úszást minél hamarabb el kell kezdeni, akár már otthon, a fürdőkádban, miután begyógyult az újszülött köldöke. Négy hónapos kortól, de mindenképpen egy éves kor előtt - mielőtt a gyermek felállna - érdemes elkezdeni a babaúszást, mert a nagyobbaknak már több időre van szükségük hogy megszokják a gyakorlatokat – magyarázta.

A babaúszásnak a prevencióban is fontos szerepe van: a vízbiztonság kialakításával nem alakul ki szorongás a víztől, és a kisgyermekek azt is megtanulják, hogy mit tegyenek, ha beleesnek a vízbe. A mondókás játékokkal a foglalkozások örömteli élménnyé válnak, miközben a gyermek mozog, és fejlődik. Ezért egyedülálló lehetőség, hogy egy bölcsődében a napi programon belül biztosítva legyen, hogy a gyermekek az ismert gondozókkal együtt részt vegyenek ilyen terápiában – emelte ki Mattesz Csilla, aki a Törpi Bölcsődében dolgozó szakemberek oktatását is elvégezte.

Az Apraja Falva Közhasznú Egyesület már a bölcsőde tervezésekor gondolt arra, hogy a hozzájuk járó gyermekek különleges szolgáltatásban részesüljenek. A terápiás medencében a napi programba illesztve, külön térítési díj nélkül tudnak a kisgyermekek rendszeresen babaúszáson részt venni – mondta el lapunknak Gémes Brigitta, az egyesület elnöke, aki két kollégájával úszómesteri végzettséget szerzett, és elsajátították a mattesz módszer szerinti babaúszást.

- Medencénk reggeltől délutánig, és hétvégén is rendelkezésre áll. Nemcsak a hozzánk járó kisgyermekeket fogadjuk, külsősök is jöhetnek babaúszásra, családi fürdőzésre egyaránt. Gyerekzsúrok megtartását is vállaljuk, melyhez különleges szolgáltatásként a medence használatot is lehetővé tesszük – foglalta össze.

A szülőknek nagyon kedvező a szolgáltatás elérhetősége. Akinek a gyermeke a Törpi bölcsődébe jár, annak nem kell külön időt, pénzt, és energiát áldoznia arra, hogy babaúszásra vigye gyermekét. Másoknak pedig a hétvégi elérhetőség, a rugalmas időbeosztás teszi lehetővé, hogy akár családjukkal együtt vegyenek részt egy közös pancsoláson.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella



 

Kövessen minket a Facebookon is!