Kultúra 2016. május 4. 11:30

A születés csodájának megélése

Képgaléria
A születés csodájának megélése
Egy gyermek születése egy család számára különleges dolog. Felér egy csodával. Erről a különleges folyamatról és magáról a világra jövetelről hazánkban 2003 óta A születés hete programsorozat keretében emlékeznek meg. A Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat 2009 óta csatlakozott ehhez a rendezvénysorozathoz.

Az országos tájékoztató, szakmai és kulturális rendezvénysorozat célja, hogy a várandósok és családjaik minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak arról, hogy milyen választási lehetőségeik vannak a szülés módjának és helyének tekintetében.

Városunkban idén a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat és a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár a Születés Hete alkalmából kibővített Betűbölcsit tartott, melyen a felnőtteket előadásokkal, a gyermekeket pedig játszósarokkal várták.

A megjelenteket Kállainé Vereb Mária a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte.

Elsőként dr. Szendrei Ferenc, szülész-nőgyógyász szakorvos előadásán vehettek részt az érdeklődők. Az orvos a szülés szakaszairól és az apa szülésnél való szerepéről beszélt. Előadásában elmondta, hogy fontosnak tartja azt, hogy az anyukák megadják az édesapák számára azt a lehetőséget, hogy részt vehessenek a szülésen, ám kényszeríteni senkit nem szabad. Kiemelte: az évszázadok során megváltozott az apák szerepe a szülést illetően. Régebben csak az ajtó előtt várakozhattak és várták, amíg felsír a baba. Ma viszont, lehetőség nyílik minden apuka számára, hogy bemehessen a szülőszobába. Bátorította a megjelent férfiakat, és hangsúlyozta, hogy a születés részeseiként csodálatos érzéseket tapasztalhatnak meg, és nem utolsó sorban támaszt nyújthatnak a vajúdó kismamának.

Manapság divatos az otthonszülés is. Dr. Szendrei Ferenc szülész-nőgyógyász szerint a komplikációk mindig fennállnak, ezért felelőtlenség szakember és kórházi ellátás nélkül világra hozni egy gyermeket. A szakorvos azt is hangsúlyozta, hogy az orvosok mindig a legjobb tudásuk szerint járnak el, és igyekeznek mindenben segítséget nyújtani a leendő szülőknek.

A következő előadást Stadler Beáta kórházi védőnő tartotta melynek címe: A védőnők szerepe a szülészeti ellátásban. Beszédében elhangzott, hogy hazánkban az utóbbi időben növekedett a születések száma. Vetített előadásában bemutatta a védőnők munkáját is.

Vidács Tímea védőnő, intim torna tréner a Kriston Intim Torna lehetőségeiről tartott előadást, melyben hangsúlyozta, hogy az altest karbantartása is nagyon fontos a kismamáknál.

A rendezvény végén tombolák sorsolására került sor.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!