Sport 2016. május 8. 09:30

Kitörési lehetőséget ad a sport

Képgaléria
Kitörési lehetőséget ad a sport
Két fiatal félegyházi tehetség ökölvívó pályafutását követi nyomon, támogatja a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Buza Flórián elnök gyakran meglátogatja a sportolók családját, biztatja, kitartásra buzdítja a fiatalokat. Ajtai József 19 évesen élete nagy lehetőségére készül, június 11-én New Yorkban - a Profibox Promotion versenyzőjeként - a korábbi kétszeres olimpiai bajnok Zou Shiming ellen lép ringbe a WBO légsúlyú Interkontinentális bajnoki címéért. A félegyháziak másik tehetsége Kontrecz Márk még csak 18 éves, de már az Erdei Zsolt vezette Madárfészek Ökölvívó Akadémia növendéke. Amatőr pályafutása sikerekkel teli, junior Európa-bajnoki bronzérmesként esélye nyílt az olimpiai részvételre, amihez Oroszországban szerezheti meg a kvótát. Mindketten a Kiskunfélegyházi HTK Ökölvívó Szakosztályában kezdték pályafutásukat. Ajtai József 2015-ben állt profinak, azóta 15 győzelem mellett kétszer szenvedett vereséget. Kontrecz Márk (64 kg.) az amatőrök között élete álmát, az olimpiai kijutást érheti el. Ezzel nagybátyja, Mizsei György nyomdokaiba léphet, aki utolsó félegyházi olimpikonként bronzérmet szerzett az 1992-es olimpián.

Ajtai József a Profibox Promotion versenyzőjeként a fővárosban tréningezik Petrányi Zoltán menedzser irányításával. Az edzések sok utazással járnak, kemény felkészülés vár rá a következő hetek során. Az Ajtai család szerény körülmények között él, az édesapa büszke fia eddigi eredményeire. A profi szerződésében foglalt szabályok szerint a fiú interjút nem adhat a sajtónak, de a család, valamint Buza Flórián segít a fiatal reménység eddigi eredményeinek bemutatásában.

A beszélgetés során szóba került Kontrecz Márk is, ő az olimpiai kvalifikáció miatt jelenleg Oroszországban tartózkodik. Kiderült, hogy a helyi közösségben nagyon büszkék Márkra, szeretnék, hogy a félegyháziak is megismerjék. A fiatalok gyakran találkoznak, bíztatják egymást a jobb eredmények elérésére. Márkot Erdei Zsolt készíti fel, hasznos tanácsokkal látja el az olimpiát megelőzően.

A profi boksz és az amatőr boksz különbözik egymástól, az olimpián csak amatőrök indulhatnak el, emiatt Ajtai Józsiban akad hiányérzet, viszont a profi boksz több lehetőséget nyújthat a későbbiek során.

Szóba került a szorgalom is, ami a tehetség mellett az egyik legfontosabb tényező ebben a sportágban. Józsi ezt figyelembe véve lelkesen készül, hiszen egy jóval esélyesebb kínai versenyző ellen lép szorítóba június 11-én New Yorkban. Kettőjük között a világranglistán is van különbség, Zou Shimming 25., míg Ajtai József 83. helyen áll a ranglistán. Egy meglepetés győzelemmel nagyot ugorhatna karrierje.

Józsi profi pályafutása 2015-ben kezdődött, azóta meglehetősen sok, 17 mérkőzést vívott. Két vereségét pontozással veszített el, ebből egyiken nemzetközi övért küzdött. Most újra lehetősége nyílik egy öv megszerzésére, 10 menetes mérkőzésen Kína legeredményesebb bokszolója áll az útjába.

Buza Flórián hozzátette, büszkék a családra, példát mutatnak társaiknak. Szeretnék elérni, hogy ne csak a romák, hanem az egész város megismerje eredményeiket.

 

 

G. Z.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!