Kultúra 2016. május 8. 11:30

Magyar könyvtáros Kanadában

Képgaléria
Magyar könyvtáros Kanadában
Május 5-én Szabó Gilinger Eszter vetített képes előadásán vehettek részt a Hattyúházba látogatók. A Szegedi Tudományegyetem könyvtárosa kanadai élményeiről számolt be.

Eszter a Mikes Kelemen program keretében csupán néhány hónapot töltött a kanadai Vancouverben, ám rengeteg élménnyel és még több értékes könyvvel tért haza. Ugyanis a Mikes Kelemen program, amelyben részt vett a könyvtáros, kitűzte céljául, hogy a diaszpóra magyarság könyvtári, levéltári örökségét rendezett módon összegyűjti és Magyarországra szállítja, valamint gondoskodik későbbi méltó felhasználásáról. 

Az én feladatom a könyvek és a különböző dokumentumok összegyűjtése volt. Jegyzékbe vettem őket, bedobozoltam és elküldtem Magyarországra – mesélte Szabó Gilinger Eszter, majd hozzátette, hogy sokan dédszüleik féltve őrzött kiadványait adták oda e nemes cél érdekében. Kiderült az is, hogy munkája során utánajárt annak is, hogyan és mikor kerültek Vancouverbe magyarjaink, megismerhette az embereket, történelmüket, és a várost is. Előadásának éppen ezért a Vancouver: város a természetben címet adta. A bő egy óra alatt a közönség a vetített képek és a beszámoló alapján igazán Vancouverben érezhette magát.

Mivel Eszter nem csak könyvtáros, hanem angol tanár is, ezért stílusosan angol melléknevekre építette fel beszámolóját. A közönségnek arra is volt lehetősége, hogy kérdéseket tegyen fel. Ezzel többen is éltek, így az előadás rendkívül izgalmassá alakult.
 

V. K.

        



 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!