Helyi hírek 2016. május 9. 12:30

Megalakult a Panoráma Világklub Kiskunfélegyházi Társklubja 

Képgaléria
Megalakult a Panoráma Világklub Kiskunfélegyházi Társklubja 
Az öt kontinens 80 országában élő magyarokat összefogó Panoráma Világklub a legnagyobb civil szervezeteinek egyike. 192-dik társklubja idén áprilisban, Kiskunfélegyházán alakult meg, és további csatlakozókat vár soraiba – tudtuk meg Cserép Anikó elnöktől.

– Olyan személyek csatlakozását várjuk, akik egyetértenek a Panoráma Világklub célkitűzéseivel és segíteni tudják a munkánkat rendezvényeink látogatásával, a magyar hagyományok, népszokások és nyelv ápolásával – mondta el az elnök asszony, aki a a határon túli magyarsággal való kapcsolattartás jegyében legutóbb Kárpátalján, a badalói óvoda alapkőletételén járt a világklub delegáció tagjaként.

Cserép Anikó beszámolt arról, hogy idén május 20-án szervezik meg a VI. Magyar Világtalálkozót, amelyre a civil szervezet önkéntesei hazahívják a világ minden tájáról a magyarokat. A 10 napos rendezvénysorozatra minden évben mintegy 30 ezer ember kíváncsi. Idén új helyszínen, a Lurdy Házban várják a Világfalu vendégeit, de a tíz nap során számos település is bekapcsolódik az eseménybe.

A világ minden részéből összesereglő magyarok fesztiválhangulatú találkozóján a kultúra, a közélet, a tudomány, a művészet, a civilszféra, az üzleti világ, a hitélet, és a sport szereplői mutatkoznak be. Kiemelt figyelem övezi az ifjúsági korosztályt és a magyarság iránt rokonszenvet érző, baráti kapcsolatokat ápoló külföldieket. A tíz nap tucatnyi helyszínének számtalan programjából minden korosztály kedvére válogathat. A világtalálkozók alkalmával adják át „A világ magyarságáért”, a „Tiszteletbeli magyar”, és az „Összefogás a magyarságért” elismeréseket. A tavalyi művészeti díjazottak Jókai Anna író, költő, Rúzsa Magdolna előadóművész, Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház direktora (a társulat nevében), és az Omega együttes (Kóbor János) voltak. A közéleti díjakat Kozma Imre atya a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól, Bánkuty Géza '56-os szabadságharcos, dr. Szakály Sándor történész és Zelei József kerékpáros békenagykövet vehették át.

Ópusztaszeren május 16-án, pünkösdhétfőn csatlakoznak a VI. Magyar Világtalálkozó programjaihoz az Európai Ifjúsági Találkozóval, amelynek mottója: „Gyere haza, várunk!” Pünkösdhétfőn pedig a Magyarsághíd Konferenciára kerül sor, ahol a világ országaiból érkező vendégek arról számolnak be, hogy mit és miként tesznek a magyar értékek népszerűsítéséért, s milyen újabb lehetőségeket kínálnak az együttműködésre.

A Panoráma Világklub  Kiskunfélegyházi Társklub szeretné segíteni a VI. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozat sikeres megvalósítását is – hangsúlyozta Cserép Anikó, aki a jelentkezéseket az [email protected] email címen várja.

A VI. Magyar Világtalálkozóról további információk találhatók a rendezvény honlapján: http://www.vilagtalalkozo.hu/home?subSiteId=1




 

Kövessen minket a Facebookon is!