Helyi hírek 2014. május 5. 07:13

Hétvégén és ünnepnapokon is működik a sebészeti sürgősségi fogadóhely

Hétvégén és ünnepnapokon is működik a sebészeti sürgősségi fogadóhely
2013-ban összesen 25.134 beteget láttak el a félegyházi kórház röntgen osztályán. Ez átlagosan napi 104 főt jelent – tudtuk meg dr. Móczár Emőkétől, a röntgen osztály osztályvezető főorvosától.

Mint a szakember elmondta, ultrahang, mammográfia és általános radiológia tartozik az osztály profiljába, amit rajta kívül még két főorvos – dr. Bátóczi Ágnes és dr. Cinke Klára -, egy sonographus (felsőfokú végzettségű képalkotó diagnosztikai szakember) és 7 asszisztens lát el. A röntgen osztály a kórház fekvőbeteg részlegét, és a szakrendelések betegeit is fogadja. A feladat nagyságrendjét jól mutatja, hogy tavaly több mint 32 ezer röntgenfelvételt készítettek.

A rendelési idő ugyan hétfőtől csütörtökig 7 órától 15.30-ig, pénteken 7-től 15 óráig tart, ám ezt követően minden nap, majd szombaton, vasárnap és ünnepnapokon is, úgynevezett készenléti ügyeleti rendszerben segítik a kórházban működő sebészeti sürgősségi fogadóhely működését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha balesetet szenvedett, vagy más problémás eset érkezik a sürgősségi fogadóhelyre, értesítik a röntgen osztály készenléti ügyeletesét, aki azonnal bejön a kórházba, és elvégzi a szükséges vizsgálatot.

Az osztály tevékenységi körébe tartozik az ultrahang diagnosztika – amelyből több mint 10 ezer vizsgálatot végeztek az elmúlt évben –, valamint a doppler, a nyaki és a lágyrész vizsgálatok. Minden héten kedden – dr. Serényi Péter, a Bács-Kiskun Megyei Kórház patológus főorvosának közreműködésével – ultrahanggal vezérelt tűbiopsziára is lehetőség van, ami pontos mintavételre ad lehetőséget. A szakember ezúton is felhívja a betegek figyelmét arra, hogy a hasi vizsgálatokra fontos, hogy éhgyomorral érkezzenek!

A sebészeti szakrendelésen hétfőn, szerdán és csütörtökön baleseti sebész, kedden és pénteken pedig általános sebész szakorvos fogadja a betegeket 9 és 16 óra között. Ez utóbbi napokon várják tehát azokat a betegeket, akiknek például hasi panasza, epeköve, sérve, vagy aranyere van. Ugyanebben a helyiségben működik rendelési időn kívül a sebészeti sürgősségi fogadóhely, ahol szombat,vasárnap és ünnepnapokon 24 órában fogadják a betegeket.

– A betegfelvétel, a sürgősségi betegellátás és a kontroll vizsgálatok is a sebészeti szakrendelésen történnek. Itt dönti el a szakorvos azt is, hogy szükséges-e valamilyen radiológiai vizsgálat. Amennyiben a beteg már rendelkezik sebészeti beutalóval, úgy az optimális, ha akár már reggel 7 órakor ától jelentkezik a röntgenre, így amire a sebész megkezdi a rendelést, már a röntgenfilmmel együtt mehet a vizsgálatra – mondja dr. Móczár Emőke, hozzátéve: sebészeti és a röntgen osztályon is megkönnyíti munkát, ha a beteg magával hozza előző zárójelentését, leleteit, esetleges CT és MR vizsgálatok eredményét, és természetesen a TAJ-kártyáját.

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!