Kultúra 2016. május 10. 14:40 Forrás: keol.hu - hiros.hu

50 éves a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

Képgaléria
50 éves a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar
Ötvenéves fennállásának jubileumi koncertjén Kobajasi Kenicsiró vezényelte hétfő este a Kecskeméti Szimfonikus Zenekart. A Hírös Agórában természetesen telt ház várta az évtizedek alatt kivételes presztízsre szert tett városi együttest.

A díszkoncert elején Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte az 50 éves zenekart:

- Kecskemét a zene városa, lételemünk a zene, nem élhetünk nélküle - mondta a polgármester asszony. - Ahogy a zeneművészet világa is elképzelhetetlen Kecskemét nélkül: szorosan összenőttünk a zenével, elválaszthatatlanok vagyunk egymástól. És ebben komoly érdemei vannak a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarnak.

Ünnepi beszédében Szemereyné Pataki Klaudia külön is köszöntötte Róbert Gábor tanár urat, aki a kezdetektől tagja a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarnak. A polgármesterasszony így zárta a beszédet: 

- Fontos tehát, hogy mindig észben tartsuk: a művészet nem kiadás, nem pénzügyi tehertétel, hanem erőforrás. Mégpedig egy pótolhatatlan, mással ki nem váltható erőforrás. Ezt az erőt adja nekünk folyamatosan a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, ennek az alkotóerőnek igazi képviselői, ezért mindig számíthat a város támogatására. Kívánok még újabb 50 boldog esztendőt, ilyen közösségépítő szellemiséget!

Kecskemét vezetése 1966-ban döntött úgy, hogy létrehoz egy olyan zenekart, amely méltó a város kulturális életéhez.

Nemesszeghy Lajos karnagy és Lukács János oboatanár, zenekari titkár lelkes irányításával kezdte meg a munkát az együttes.

Két évvel később Kemény Endre karmestert, az akkori Állami Hangversenyzenekar tagját kérték fel a zenekari munka folytatására. A mintegy 50 fős Kecskeméti Városi Szimfonikus Zenekart főként kecskeméti és környékbeli művészekből, zenetanárokból állították össze, a nagyobb koncertekre azonban rangos budapesti vendégeket is hívtak. A megye iskoláit ismeretterjesztő koncertjeikkel járták. Felléptek a zeneakadémián, rádiófelvételeket készítettek, külföldön szerepeltek, és állandó résztvevői voltak az országos zenekari versenyeknek is.

A nyolcvanas évek elején került el Kecskemétről Kemény Endre, aminek következtében egy olyan kor köszöntött be, hogy csak a zenészek elhivatottsága mentette meg a nagy elődök fáradozásait. Lelkes muzsikusok ragaszkodtak ahhoz, hogy évente néhányszor fellépjenek együtt, sokszor támogatás hiányában ingyen játszottak. Mégis nagyon fontos volt ez a korszak is, hiszen - ha szerény keretek között is - de életben tartották a zenekart.

Gerhát László vezető karmester 1996-ban alakította újjá a Kecskeméti Szimfonikus Zenekart. Ezt követően néhány év alatt elérték a korábbi színvonalat, hamar bebizonyították, hogy képesek a folyamatos művészeti munkára.

Külföldi fellépéseik közül különösen kedves volt számukra, amikor 2005-ben finn testvérvárosunkba, Hyvinkää-be látogattak; két filmben, a Beethoven árnyékában című külföldi kooprodukcióban, valamint a most készülő Kincsem című film egy színházi jelenetében is játszott a zenekar.

Rövid idő alatt olyan rangot sikerült kivívniuk, hogy világhírű szólisták, karmesterek is szívesen léptek fel velünk. Játszottak Gyenyisz Macujevvel, a világ egyik legnagyobb orosz zongoristájával, Ránki Dezsővel, Miklósa Erikával és Rost Andreával. Ezek a koncertek nem csak számukra jelentettek nagy élményt, de vendégeik is örömmel vettek részt a közös munkában.

Az ötvenedik évad a jubileumról szól. A Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon már tartottak egy születésnapi koncertet a Cantus Nobilis kórussal és Fülei Balázs zongoraművésszel közösen.

Hétfőn Kobajasi Kenicsiróval, az MTV I. Nemzetközi Karmesterversenyének győztesével adtak ünnepi koncertet a Hírös Agórában, a következő sztárvendégük pedig Medveczky Ádám lesz a Hírös Hét Fesztiválon. Emellett készülnek a Marosvásárhelyi Kulturális Napokra is, így valóban az ünneplés jegyében telik számukra 2016-os év.


Fotó: keol.hu




 

Kövessen minket a Facebookon is!