Helyi hírek 2016. május 12. 07:30

Öt ország diákjai vendégeskednek Félegyházán

Képgaléria
Öt ország diákjai vendégeskednek Félegyházán
A Móra Ferenc Gimnázium az Erasmus plus program keretében városunkba érkező külföldi diákcsoportokat látott vendégül. A három éves projekt magyarországi állomásán az öt ország középiskolásai népi mesterségeinken, művészetünkön keresztül ismerik meg kultúránkat.

Május 10-én érkeztek az Erasmus plus programban résztvevő külföldi középiskolák képviselői Magyarországra. Budapesti látogatásukat követően május 11-én Kiskunfélegyházán Csányi József polgármester köszöntötte az öt ország diákjait, és tanárait a polgármesteri hivatal dísztermében.

Az Erasmus plus program az Európai Unió új nemzetközi projektje, mely lehetőséget biztosít más országok diákjaival a határon túl ívelő partnerkapcsolatok kialakítására. Magyarországot a programban a Móra Ferenc Gimnázium képviseli egy korábbi projekt kapcsán kialakult lengyel barátság jóvoltából.

A Lengyelországból, Litvániából, Norvégiából, Spanyolországból és Törökországból érkező partnerek, országonként öt diák, és két kísérőtanár vasárnapig tartó látogatásuk során a művészetek, a zene, a tánc és a kézművesség témájában kapnak képet szokásainkról, kultúránkról – mondta el lapunknak Dr. Szabó Gyuláné Matyó Katalin, a Móra Ferenc Gimnázium angol és történelem szakos tanára. A projekt koordinátorától azt is megtudtuk, hogy a fiatalok a programok során népi mesterségekkel ismerkednek meg, énektanításon, és táncbemutatón vesznek részt. Pénteki búcsúestjükön a diákcsoportok bemutatják saját táncaikat, majd azt követően a többi csapat számára is megpróbálják megtanítani.

A találkozó során a diákok között a programon túl is tartó baráti kapcsolatok alakulnak ki, hiszen a gyerekek a találkozók között is készülnek munkákkal, kisfilmekkel, mely által közelebb kerülnek egymáshoz.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella




 

 

Kövessen minket a Facebookon is!