Helyi hírek 2016. május 12. 13:30

Tegyünk együtt saját egészségünkért és a kórházért!

Képgaléria
Tegyünk együtt saját egészségünkért és a kórházért!
A Bács-Kiskun Megyei Kórház – Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézet fontos szerepet tölt be Kiskunfélegyháza és a térség egészségügyi kiszolgálásában. A kórház csatlakozott a Richter Egészségváros Programhoz, amelyet a prevenció és egészségmegőrzés jegyében május 21-én rendeznek meg Kiskunfélegyházán, a Kossuth utcában. A kiskunfélegyházi lakosok részvételükkel nem csak saját egészségük megőrzéséért tehetnek, de aktivitásukkal hozzájárulnak a Richter Gedeon Nyrt. által a kórház számára felajánlott 2 millió forintos adományalap növeléséhez is. Az adományalapot a résztvevők minden egészségügyi szűrésért, tanácsadásért, programon való részvételért járó adományponttal növelni tudják, hiszen a Richter pontonként 300 forinttal megemeli az adományalap összegét.

– A félegyházi kórház nemcsak Kiskunfélegyháza, de a térség kiemelt egészségügyi központja. Hány embert lát el az intézmény, és melyek a kiemelt jelentőséggel bíró szakterületek?

– Kiskunfélegyháza és vonzáskörzete 55-58 ezer lakost ölel fel, ebből 33 ezer él Kiskunfélegyházán, emellett a környékbeli falvak, települések és a tanyavilág lakosai is mind intézményünkhöz tartoznak. Kórházunkban igen széles szakrendelési paletta érhető el – a teljesség igénye nélkül – rendelkezünk belgyógyászattal, kardiológiával, diabetológiával, endokrinológiával, reumatológiai rendeléssel, ortopédiával, gyermekgyógyászati rendeléssel, gyermeksebészeti szakrendeléssel, fül-orr gégészettel, audiológiával, neurológiával, rehabilitációs szakrendeléssel, nőgyógyászattal, urológiával, bőrgyógyászattal, gasztroenterológiával. Van radiológiai osztályunk, amely a diagnosztika területéhez tartozik. Végzünk mammográfiát, amellyel párhuzamosan az ultrahangvizsgálat is elérhető, szükség esetén szövettani mintavétellel.

– Hogyan jellemezhető Kiskunfélegyháza és a térség lakosságának egészségügyi állapota?

– Nincs nagy eltérés az országos átlaghoz képest. A térségben nagyon sok a tanyasi, gazdálkodó ember, akikre sajnos jellemző, hogy sokáig halogatják az orvos felkeresését, jellemzően már csak akkor, ha nagy fájdalmaik vannak. A leggyakoribb halálozási okok között említhető a szív-és érrendszeri megbetegedés. Gyakran fordulnak elő a térségben mozgásszervi-, reumatológiai-, ortopédiai panaszok. Kórházunk rendelkezik a Róna Kincse elnevezésű gyógyvízzel, amelyre egy gyógyfürdőd építettünk. A gyógyfürdő három medencével rendelkezik, amelybe tiszta, keveretlen állapotban kerül a gyógyvíz. A víz 2507 méterről tör fel, natrium-hidrogén-karbonát tartalma miatt mozgásszervi betegeknek, vagy krónikus gyulladásos, akár nőgyógyászati kórképben szenvedő hölgyeknek is kifejezetten ajánlott.

– Május 21-én érkezik a Richter Egészségváros Program Kiskunfélegyházára. Ön miben látja a program jelentőségét?

– Örömmel tapasztalom, hogy a lakosság részéről nagy igény mutatkozik a szűrőprogramokra. A Richter Egészségváros egy olyan páratlan rendezvény, mely komplett szűrésekkel jelentkezik, és ahol az érdeklődők megoldást kapnak problémájukra. További motiváció a résztvevőknek, hogy saját egészségükön túl a kórházért is jót tesznek. Nagyon jónak tartom, hogy az egyes szűrővizsgálatok, tanácsadások témájában előadások is hallhatók lesznek, melyet a kiskunfélegyházi szakemberek a lakosság nyelvén, érthető módon tolmácsolnak az érdeklődőknek. Az önkormányzattal nagyon jó a kapcsolatunk, a polgármesteri hivatal felajánlotta, hogy segít abban, hogy a környékbeli falvak lakóit bejuttassa a rendezvényre. Azt gondolom, ez egy páratlan összefogás, amelynek eredménye remélhetőleg rövid- és hosszú távon is mérhető lesz.

– Mire szeretné fordítani az intézmény az eseményen összegyűlt adományt?

– Térségünkre sajnos kiemelten jellemző a mozgásszervi megbetegedés. Ennek kezelésére egy széndioxid terápiás gőzkabin beszerzését tűztük ki célul, amely a keringési betegségben szenvedőknek nyújt segítséget. Az eszköz egy mofetta kabin, így azoknak az idős embereknek is elérhető a kezelés, akiknek nehézkes a kádba belépni. Kistérségünkben egyre gyakrabban jelentkeznek bőrgyógyászati problémák. Ezek kezelésére egy PUVB fényterápiás csövet tervezünk még az adományból vásárolni, amely felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. A kezeléshez a betegeknek jelenleg Kecskemétre kell beutazniuk, reményeink szerint a Richter Egészségváros rendezvény után ez a kezelés már Kiskunfélegyházán is elérhető lesz.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!