Helyi hírek 2016. május 12. 15:30

Békefát ültettek

Képgaléria
Békefát ültettek
A korábbi évek hagyományát követve a béke, és az erőszakmentes világ elérésére való törekvés volt a célja a május 12-én megtartott Békenapnak. A rendezvény után a résztvevők fát ültettek a Szent János tér parkjában.

A békenapi rendezvény résztvevőit Balla László alpolgármester köszöntötte május 12-én a polgármesteri hivatal dísztermében, ahol 21. alkalommal tartottak Békenapot a Magyar Békeszövetség, a Kiskunfélegyházi Békeklub és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata szervezésében.

Prof. Dr. Köteles György, a Magyar Békeszövetség elnöke a békés emberi társadalom elengedhetetlenségét hangsúlyozta. A szövetség munkájáról elmondta, hogy figyelik a nemzetközi történéseket, a Közel-Keleten és az arab világban zajló eseményeket, és azoknak Európára gyakorolt hatásait. Fontosnak tartják a generációk közötti vélemény- és tapasztalatcserét, és a békés megoldásokat hangsúlyozzák.

Meghívott vendégük, Prof. dr. Balogh György egyetemi tanár előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a háborúknak nincs vége, csupán befagyott konfliktusokról van szó, melyek bármikor kirobbanhatnak.

- A konfliktusokat - amelyek sokszor az országok közötti, vagy az országokon belüli gazdasági különbségek okán létrejött elégedetlenségekből fakadnak - Európa és a világ integrációja nem oldotta meg – hagsúlyozta beszédében dr. Balogh György. A békéhez nem elegendő himnuszokat énekelni, a béke harcias mozgalom kell hogy legyen, melynek feladata, hogy a döntéshozók felé kérdéseket tegyünk fel, javaslatokat tegyünk, és ne hagyjuk a helyzetet, a biztonsági körülményeket romlani – foglalta össze az előadó.

A rendezvényen közreműködött a Félegyházi Népdalkör, a Kiskunfélegyházi Béke Klub énekkara, és Mészáros Lili, a Móra Ferenc Gimnázium tanulója. A konferenciát követően a résztvevők koszorút helyeztek el a Petőfi szobornál, és a Békenap zárásaként, a béke szimbólumaként 21. alkalommal ültettek fát a Szent János téri parkba.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella




 

Kövessen minket a Facebookon is!