Kultúra 2016. május 14. 13:30

Mi betegíti meg az embert?

Képgaléria
Mi betegíti meg az embert?
Korunk emberének sok betegséggel kell megküzdenie.  Mindenki arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon mi betegíti meg az embert, és hogyan lehet valaki egészséges. Ezért világszerte rengeteg kutatás és felmérés segítségével próbálják megfejteni a titkot: a hosszú és az egészséges élet rejtélyét.

Május 12-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és az Oltalom Alapítvány szervezésében sor került Reisinger János irodalomtörténész előadására, mely a Bibliai egészségvédelem címet kapta, és azzal a kérdéssel foglakozott, hogy mi betegíti meg az embert.

A testileg-lelkileg egészséges életmód nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Ha fizikai állapotunk kirobbanó formában van, de lelkileg nem állunk a helyzet magaslatán, akkor bizony előfordulhat az, hogy megromlik testi épségünk is.

Mivel az Oltalom alapítvány a Biblián alapuló gyógyászatot és egészségvédelmet hirdeti, Reisinger János előadása során gyakran hivatkozott a Szentírásra. Az előadás kezdetén elmondta, hogy a Bibliában már az első fejezet említi, hogy Isten mit szánt nekünk „eledelül”.

Az embernek két nélkülözhetetlen tápláléka van: a gabonafélék és gyümölcsök – hangsúlyozta az előadó, majd elmondta, hogy rossz egészségügyi állapotunk hetven százalékban a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Az előadó szerint sokan öntudatlanul is maguk okozzák betegségeiket, mert nem hajlandóak félretenni káros szenvedélyeiket, és nem hagyják abba a dohányzást, vagy az alkoholfogyasztást.

A leginkább egészségkárosító tényező az, amit beviszünk a szervezetünkbe – hangsúlyozta folyamatosan az irodalomtörténész. Előadásában három táplálékot említett, ami elsősorban megbetegíti az embert: a cukrot, a finomlisztet és zsírt.

Az általunk leggyakrabban fogyasztott fehér cukor ugyanis a fogainktól kezdve a bélrendszerekig bezárólag mindent tönkretesz a szervezetünkben. A szükséges mennyiségű cukrot elsősorban gyümölcsökből kellene természetes úton kinyernünk, vagy ha édesíteni szeretnénk valamit, akkor inkább mézet használjunk.

A finomított fehérliszttel hasonló a helyzet. A teljes kiőrlésű gabonafélékre szüksége van a szervezetünknek. Jó lenne, ha elsősorban ezeket fogyasztanánk és nem a kizárólag fehérlisztből készült pékárukat.

A harmadik fő problémaforrást a zsiradékok mértéktelen bevitele jelenti. Amíg ezekről a rossz népszokásokról nem sikerül leszoktatnunk magunkat, addig sajnos továbbra is vezetni fogjuk az országok közti megbetegedési statisztikákat.    

Reisinger János pontos adatokkal és kutatási eredményekkel támasztotta alá mondanivalóját. Az előadás interaktív módon zajlott. A közönségnek lehetősége volt kérdéseket feltenni, ám az előadó is kérdezett néha a közönségtől. Így az alkalom izgalmassá és családi hangulatúvá alakult.

V. K.



 

Kövessen minket a Facebookon is!