Kultúra 2016. május 31. 07:30

Érettségi botrány Kiskunfélegyházán

Érettségi botrány Kiskunfélegyházán
Piroska István nyugalmazott tanár egy 1906-os történetet idéz fel a következő írásban, mely akkor az Arad és Vidéke című napilapban jelent meg. A szalagcím nem napjainkra vonatkozik, az írás 110 évvel ezelőtt, pontosabban 1906. május 31-én jelent az Arad és Vidékében. Gondolom, országos botrány lehetett, ha a hír az egykori Magyarország másik vármegyéjének országos hírű napilapjában is megjelent.

De nézzük mit is írt a napilap:

"A Félegyházi Városi Gimnázium 31 tanulója még a tanév (1905/1906) közepén írásos szerződést kötött arra, hogy az összes érettségi írásbeli tételeit megszerzi, erre a célra minden fiú 40 koronát volt köteles a diákvezetők kezébe juttatni. A pénz e hónap elejére össze is gyűlt. A szervezkedés irányítói közül hárman figyelték, hogy a gimnáziumi igazgató, Holló László mikor viszi a postára a tételeket tartalmazó pecsétes levelet, amely a budapesti tankerület főgondnokának volt címezve. Az igazgató személyesen adta fel a borítékot, de a 400 koronával megvesztegetett iskolaszolga az igazgató távozása után azonnal a postára sietett, és a direktor nevében visszakérte a borítékot, a fiatal postai alkalmazott pedig, aki csak gyakornok volt, ezt gyanútlanul oda is adta. A fiúk felbontották a levelet, a tételeket gyorsan lemásolták, majd újra lezárták, az iskolaszolga pedig visszavitte a postára. Ezután már könnyű dolguk volt, a megoldásokat kidolgozták, azt meg is tanulták, az írásbeli vizsgán pedig mind a 31 tanuló leírta az egyformán kidolgozott tételeket. A turpisságuk úgy derült ki, hogy a német fordítás szövegét időközben megváltoztatták, így a fiúk teljesen mást írtak, mint ami a tételen volt. Ezt a tanár rögtön jelentette az igazgatónak, aki aztán vallatóra fogta a nebulókat, az egyik közülük pedig elárulta, mi is történt voltaképpen. A büntetés szigorú volt: az érettségi vizsgákat rögtön felfüggesztették, az egész osztályt évismétlésre kötelezték, az iskolaszolgát elcsapták, a gyakornok postást felfüggesztették."

A diákokat aztán már senki se kérdezte, hogy szerintük érdemes volt-e ilyen kalandba bocsátkozni.
 

Nézzük ezeket az ominózus tételeket:

Magyar

  • A magyar költők, mint a XIX. századi reformeszmék hirdetői
  • A vármegyék az alkotmány védelmében
  • Az egyszerű gépek célja és alkalmazása
     
  • Német

    A magyar korona (fordítás magyar nyelvről német nyelvre)
     

    Latin

  • Ciceronis Tusculanae disputationes – Erény teszi boldoggá az embert
  • Vergilii Aeneidos – Euryalus haláláról az anyja értesült először
     
  • Görög

    Homeros Odysseia – Odisseus társai kinyitják a széltömlőt
     

    Mennyiségtan

    Algebra

    Két test, amelyek egymástól 1266 méter távolságra van, ugyanabban a pillanatban egyenletesen gyorsuló illetve lassuló mozgással egymás felé indulnak. Az egyik az első percben 20 métert, minden következőben 5 méterrel nagyobb utat fut be. A másik ellenben az első percben 80 méter, minden következőben 3 méterrel kevesebbet tesz meg. Hány perc múlva találkozik a két test, s ez alatt az idő alatt mekkora utat tesznek meg.
     

    Geometria

    Egy hajó Cataniából (északi szélesség 37 fok 30 perc, keleti hosszúság 32 fok 40 perc) a legrövidebb úton Alexandriába megy (északi szélesség 31 fok 30 perc, keleti hosszúság 53 fok 8 perc). Mennyi idő alatt tette meg az utat, ha a hajó óránként 48,5 kilométert haladt.

    Mint tanár, aki hosszú éveken át érettségiztetett, kíváncsi lennék, hogy mai diákok meg tudnák-e oldani a több mint száz évvel ezelőtti feladatokat? Például számológép nélkül el tudnák-e végezni az algebrai meg a geometriai számításokat? Vagy tudnának-e 10 oldalas dolgozatot írni az egyszerű gépekről? A többit meg se merem kérdezni!

    Akár meg is próbálhatnák a tételek kidolgozását – persze a saját érettségijük után.

    És most már nyugdíjasként azt is bevallhatom, nem ítélem el annyira az egykori félegyházi diákokat, hiszen mióta szervezett oktatás létezik, a diák igyekszik „puskázni”, a tanár meg igyekszik ezt meggátolni több vagy kevesebb sikerrel. Az összetartásuk pedig egészen kivételes!
     

    Piroska István
    nyugalmazott tanár




     

    Kövessen minket a Facebookon is!