Helyi hírek 2014. május 6. 06:17

Félegyházi fodrászlány a „szakma sztárja”

Félegyházi fodrászlány a „szakma sztárja”
Farkas Tamara, a Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium tanulója hozta el idén a Szakma Kiváló Tanulója Verseny első díját a fodrászok közül.

Mint azt Ágoston Tibor intézményvezetőtől megtudtuk, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014-ben hetedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. A területi kamarák által megrendezett elődöntőkön országosan csaknem 4 ezer tanuló vett részt. A legjobban szereplő versenyzők innen a szakmák előválogatóiba jutottak tovább, a végső megmérettetést jelentő döntőkre pedig a budapesti Hungexpo Vásárközpontban megrendezett, háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor. A szakmai versenyek országos döntőjébe 106 iskolából 194 diák került be.

– December óta készülünk a versenyre. Négyen indultunk az osztályból, és mindannyian az első tízben végeztünk a középdöntőben – mondja Tamara, majd lelkesen magyarázza a több hónapos felkészülés, és a verseny legapróbb mozzanatait, melynek során helyt álltak elméletből és gyakorlatból, vágtak, borotváltak, kontyot formáztak, festettek, melíroztak… A legjobb 8-ba már csak ketten jutottak tovább az osztályból. Így Tamara és Molnár Netta – aki végül hatodik helyezett lett – is részt vett az április közepén megrendezett, háromnapos döntőn. Mindkettőjük felkészítő tanára Nagyné Patkó Anikó volt, a gyakorlati fogásokat pedig a kecskeméti Demeter Tünde fodrászmester segítségével sajátította el Tamara, aki kiváló versenyszereplésével gyakorlatilag fodrász szakmunkássá vált. Teljesítménye alapján ugyanis a teljes szakmai vizsga letétele alól mentesült, és egy kéthetes továbbképzésen is részt vehet a Wella oktató stúdióban.

– A felkészítés csapatmunka. Egy tanuló teljesítménye mögött 12-13 ember támogató munkája áll – mondja Nagyné Patkó Anikó, akitől azt is megtudjuk, hogy a szakmai felkészítés mellett a fiatalok mentális támogatása is rendkívül fontos.

– A jó versenyző nem csak ügyes, fejlett esztétikai érzékkel, jó kifejező készséggel rendelkezik, de folyamatos terhelés mellett is egyenletes teljesítményre képes – hangsúlyozza a tanárnő. S hogy igaza lehet, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt hat évben négy tanulója szerezte meg az SZKTV első helyét.

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!