Program 2016. május 18. 07:30

Miénk itt a tér - szabadtéri kiállítás és fesztivál

Képgaléria
Miénk itt a tér - szabadtéri kiállítás és fesztivál
Május 20-a és 29-e között rendezik meg idén Félegyházán a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítást és fesztivált, amelynek mottója: „ha az alkotóhoz nem megy el a látogató, a látogatóhoz megy el az alkotó”. A rendezvénysorozatot hagyományszerűen rendezi meg a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Közhasznú Egyesülete a Petőfi téren és a ’48-as Szabadságharc szökőkút körül, a Városalapítók Heti programsorozathoz kapcsolódva. Kovács-Csonka Szilviát, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatóját kérdeztük a részletekről.

– Programunk elindító gondolata az volt, hogy a különböző galériákban, kiállító termekben rendezett kiállításokra egyre kevesebb ember látogat el, függetlenül attól, hogy ki az alkotó. Talán érthető is, hogy ebben a felgyorsult világban az embereknek nem sok mindenre jut idejük. Ezért gondoltuk úgy, hogy ha az emberek nem jönnek be a galériákba, akkor mi visszük ki hozzájuk a kiállítást – mondta az igazgatónő, aki szerint a programsorozat az évek során bebizonyította, hogy igenis lehet közvetlenül az emberek közé-köré helyezve népszerűsíteni, közvetíteni a képzőművészetet és a magas kultúrát.

Az elmúlt évek „termése”, kiállítási anyagai elsősorban helyi, s egyben a város vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok munkáiból állt össze, ám olyan nagy nevek is, mint Schéffer Anna, Kun Éva, Bercsényi Miklós is emelték a kiállított művek színvonalát.

– Miért éppen a Petőfi tér lett a kiállítás színhelye?

– E szabadtéri tárlat különlegessége abban rejlik, hogy a tér jól lerekeszthető, amelynek közepén szökőkút foglal helyet, az alkotások az elrendezés révén egységet alkotnak környezetükkel. Eddig egy olyan köztéri tárlatot hoztunk létre, amely tökéletes burkot vont az alkotások köré. 2016-ban megmozgatjuk magát a parkot, alkotó módon nyúlunk hozzá, magát a teret is köztéri alkotássá tesszük. Szeretnénk megőrizni azt a tendenciát, hogy a látogatók a lehető legszorosabb, és legszokatlanabb kapcsolatba kerüljenek a művészettel, és ennek egyik legmegfelelőbb módja, az, ha a nézőt, nem csupán egy szabadtéri kiállításba, hanem egy művészeti alkotásba csábítjuk be. A szokottaktól eltérő járófelületekkel, a tér kifordításával, valamint a felfedezés élményével fokozzuk a látogatók műélvezetét. A kiállított művek nappal természetes fényben, este fáklyákkal, mécsesekkel, hangulatlámpákkal megvilágítva különleges és maradandó élményt idéznek elő a nézőkben.

– Ahogy az alkotókkal való közvetlen találkozás lehetősége is.

– A bemutatkozó alkotók közösen felügyelik a színteret, ezért a látogatókkal közvetlenül teremtenek kapcsolatot, adnak számukra tájékoztatást alkotásaikról, illetve a rendezvény kulturális eseményeiről a nap huszonnégy órájában. Kihasználva a tér frekventált adottságait minden évben, elsősorban fiatal előadóművészeket kérünk fel szereplésre az esti programokhoz Bács-Kiskun megye területéről és a régió más megyéiből, ügyelve arra, hogy minél több műfaj és stílus kerüljön palettára. Az idén bemutatkozik nálunk az IL GATTO NERO rézfúvós kvintett, DJ KORY és csapata, a Rocktár zenekarai a Shelters és a Fullánk együttesek, a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar és számos félegyházi előadóművész.

– A kiállítás témája ezúttal maga Kiskunfélegyháza. Hogyan jelenik meg ez a tematikában?

– Olyan alkotók állítanak ki, akik maguk is kiskunfélegyháziak vagy városunkból elszármazottak. A kiállítók között számos olyan képzőművész van, akik már sajnos nem élnek, de alkotásaikkal ez alatt a több, mint egy hét alatt is velünk lesznek.

– Milyen fogadtatásra számítanak?

– Ennyi év távlatából elmondhatjuk, hogy a város és a környező települések lakosai megszokták és megszerették, várják fesztiválunkat. Szülők, nagyszülők, gyerekek jönnek együtt, hiszen minden korosztály megtalálja a neki való és tetsző programot. A résztvevők illetve az idelátogatók nagyságrendjét ezúttal is több ezresre becsüljük.






 

 

Kövessen minket a Facebookon is!