Helyi hírek 2016. május 18. 11:30

Láthatatlan hővédelem

Képgaléria
Láthatatlan hővédelem
Néhány nap, és a naptár szerint a nyárba lépünk. Reményeink szerint az időjárás is ennek megfelelően alakul, és a fagyosszentek után végre eltehetjük a kabátokat. Örömünknek azonban hamar véget vethet ha a lakásunk felmelegszik, és nem tudunk az otthon hűvösébe menekülni, ha az autóban vezetés közben a szemünkbe tűz a nap, vagy a hátul utazó gyermekünk szenved az üvegen keresztül perzselő sugaraktól. Ezek a kényelmetlenségek a nyár természetes velejárói, amelyeket azonban nem kell feltétlenül elszenvednünk. Összeállításunkkal olyan megoldásokat szeretnénk bemutatni, melyekkel komfortosabbá, és örömtelivé tehetjük a nyári napsütést.

Az ablaküvegeken beáramló napfény nyáron igen hamar felmelegíti a belső tereket, legyen szó a lakásunkról, vagy éppen az autónkról. Ilyenkor az árnyékos parkolóhelyekért is komoly harc folyik, hiszen az utastér már rövid idő alatt fel tud forrósodni. Ezekre a problémákra hatékony megoldást jelent az ablakfóliázás, mely nem csupán hő- és fényvédelmet nyújt, de láthatatlan biztonságot is ad.

A nyári többlet-meleget az ablakokon beáramló hő eredményezi, mely légkondicionálás esetén a hűtési számlánkat is terheli. A felmelegedés hatékonyan csökkenthető az ablakokra helyezett fóliával, mely az üvegen beáramló fény mennyiségének szabályozásával a hőt kint tartja anélkül, hogy leárnyékolná a helyiséget.

Ma már nagyon sok fólia közül választhatunk, funkciójukat tekintve vannak biztonsági, hővédő, hőszigetelő, adatvédelmi, és betekintést gátló fóliák, melyek között léteznek több tulajdonságot hordozó kombinált fóliák is. A mintegy 150 ezer négyzetméter fóliázással a háta mögött Mindszenti László, a félegyházi székhelyű Fóliatelepítő Kft. ügyvezetője az épületek esetén mindig a helyszíni szemle, és a megrendelő igénye alapján határozza meg a felkerülő fólia tipusát.

Léteznek teljesen víztiszta hővédő fóliák is, melyek a speciális gyártástechnológia miatt magasabb áron érhetők el. A fóliák felhelyezhetők minden sík felületű ablaküvegre, legyen az ajtó, vagy ablak, de a tetőtéri ablakok esetén is el lehet érni akár nyolcvan százalékos hőkintartást speciális fólia alkalmazásával. A temperált épületek esetén az ablakfóliázással az épület hűtésére fordított költség már másfél-két év alatt megtérül, amellett, hogy a hőkülönbség azonnal – hívta fel a figyelmet Mindszenti László, aki az általa felhelyezett fóliákat tíz év garanciával telepíti.

Az autófóliázás esetén nem kell feltétlenül egy átöltöztetett autóra gondolni, hanem sokkal inkább a hő-, az UV, és a tolvajoktól való védelemre, és az esetleges balesetek esetén az üvegszilánkok által okozott sérülések megelőzésére.

Autók esetén szabályozott a fólia fényáteresztő képessége, ezért a szélvédőre, és a vezető melletti oldalablakokra hetvenöt százalékos fényáteresztő képességű, míg a B oszloptól hátrafelé bármilyen - engedéllyel rendelkező - fólia feltehető – mondta el a szakember. Szélvédőre víztiszta hővédő fólia jöhet számításba, sötétített fóliát csak a lehajtott napellenző által kitakart terület mértékéig lehet feltenni.

Sokszor a kisgyermekes családoknál, ahol a gyermek kiszolgáltatottan ül az autóban és rátűz a nap, ott a bejövő fénnyel, és a hővel is probléma van. Megfelelő árnyékolással elérhető, hogy az autóüvegen bejövő napfény nem perzsel, és emellett 99 százalékban megszűri az UV sugarakat. Klímás autó esetén is érezhető a különbség, használatával nem kell olyan alacsony hőmérsékletre hűteni az utasteret.

Autók esetén igazi ínyencség a karosszériafólia, mellyel az eredeti fényezés megőrzése mellett új színeket is megálmodhatunk messze nem olyan költségekkel, mint egy metálfényezés ára, és ami még fontos, ez bármikor visszaállítható az eredeti színre. Így lehet egy kevésbé tetsző színnel vásárolt autót átvarázsolni, vagy a divatos megjelenésű matt, mattmetál, gyöngyház, vagy flip-flop fényezést elérni, melynek garanciája Mindszenti Lászlónál addig tart, amíg a tulajdonos meg nem válik kocsijától.

A Fóliatelepítő Kft. ügyvezetője 22 éves szakmai múltja mellett kültéri fóliák telepítéséhez olyan nemzetközi szakvizsgát tett, mellyel Magyarországon egyedülálló szaktudással rendelkezik. Munkái között szerepelnek plázák, irodaházak, a Közlekedési Múzeum üvegtornya, melynek 265 négyzetméteres felületét rekord idő alatt, egyedül másfél nap alatt készítette el. Legújabb megbízatása MÁV vasúti vagonok karosszériafóliázása, mely igazi szakmai kihívás, hiszen huszonhat méter hosszúságú kocsikat kell egy anyagból, toldásmentesen körbcsomagolni.

További információért, és megrendelésekért a Fóliatelepítő Kft. a 06-20/9442101-es telefonszámon érhető el.

K.G.

Fotó: illusztráció





 

Kövessen minket a Facebookon is!